Въпреки ползите, с които приемът на витамин D се свързва, включително укрепване на костите и зъбите и понижаване на риска от развитие на заболявания, в големи количества той може да навреди. 
 
Според данните на ново проучване по-високите месечни дози от този витамин не предоставят никакви ползи за крайниците и мускулната сила сред хората, които са над 70-годишна възраст. Приемът на високи количества от витамин D дори се свързва с повишен риск от падания сред тази група. 
 
Специалистите поясняват, че паданията са водещата причина за травми сред по-възрастните, които биха могли да провокират здравословни проблеми и дори да доведат до инвалидност
 
Изследователите от Университетската болница в Цюрих, Швейцария, провеждат едногодишно рандомизирано проучване, в което участват 200 мъже и жени. Те са на 70 години или по-възрастни, като всички са претъпявали падания. Близо 60% от участниците страдат от дефицит на витамин D преди началото на проучването. 
 
Доброволците са разделени на три групи. Една трета от тях получават 24 000 международни единици (IU) витамин D3 месечно, което е препоръчителната дневна доза от Института по медицина (IOM). Участниците във втората група получават по-високи количества – 60 000 IU витамин D3. Определените в третата група приемат 24 000 IU витамин D3, заедно с калцифедиол - версия на витамин D, която е по-достъпна за мускулите и костите
NEWS_MORE_BOX
 
 
След проведения анализ, специалистите установяват, че над 60% от участниците са претърпели падания през едногодишния период на наблюдение. Оказва се обаче, че има голяма разлика в групите – тези, които приемат по-ниски дози от витамина, са значително по-малко склонни да падат. Процентът на тези случаи сред групата, приемащи 24 000 IU месечно, е 47,9%. За сравнение, при тези, които приемат по 60 000 IU той е 66,9%, а сред групата, които приемат витамина в комбинация с калцифедиол, процентът на участниците, претърпели падания, е 66, 1. 
 
Данните от проучването са публикувани в JAMA Internal Medicine.