Високите дози обезболяващи увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, показва ново мащабно проучване.

 

След едногодишно лечение от всеки 1000 пациенти, приемали по 2400 милиграма ибупрофен или 150 милиграма диклофенак на ден за лечение на артрит, трима получават инфаркт, който е могъл да бъде предотвратен чрез намаляване на дозата или отказ от лекарството. Ибупрофен е особено широко достъпен, тъй като се отпуска свободно под формата на голям брой лекарствени продукти без рецепта.


 

Проучването, публикувано в The Lancet, изучава медицинската история на 353 000 пациенти. Анализите показват, че рискът е приблизително еднакъв за нестероидните противовъзпалителни средства и селективните COX-2 инхибитори. Един от тези инхибитори – Vioxx, е изтеглен от пазара през 2004 г. поради неприемливо високото повишение на риска от сърдечносъдови инциденти, до които води приемът му.

 

Според д-р Колийн Байгент от Университета Оксфорд ползите от преодоляването на хроничната болезненост и повишаването на работоспособността трябва да бъдат премервани срещу повишаването на риска от сърдечносъдови инциденти. Винаги трябва да се използва минималната ефективна доза, тъй като рисковете нарастват с покачването на дозата. Лекарите трябва да помагат на пациентите си във взимането на информирано решение.

 

Напроксен води до най-ниското повишаване на риска от сърдечносъдови инциденти, но е свързан с най-висок риск от язва и стомашно-чревни кръвоизливи. Независимо от приемания противовъзпалителен медикамент, спирането на тютюнопушенето и понижаването на нивата на холестерола при пациенти със съпровождаща хиперхолестеролемия понижава сърдечносъдовия риск.

NEWS_MORE_BOX

 

Това проучване в никакъв случай не е повод за изоставяне на нестероидните противовъзпалителни лекарства и заменянето им с опиоидни аналгетици. Последните имат строго дефинирани показания, които остават непроменени, независимо от ситуацията при противовъзпалителните лекарства. Приложението на опиоидни аналгетици при хронична болезненост, каквато е налице при артрит, например, е особено неуместно и крие висок риск от опасна и трудна за лечение опиоидна зависимост. Освен това, ефективността им се понижава с увеличаване продължителността на приема.

 

Разработването на ефективен и безопасен подход за лечение на различните форми на артрит е наболял проблем в съвременната медицина. До появата й дългосрочното прилагане на високи дози нестероидни противовъзпалителни средства трябва да бъде запазвано само за пациентите, демонстриращи значително подобрение от терапията, които разбират рисковете, свързани с нея.

 

Ацетилсалициловата киселина, по-известна като аспирин, не е включена в проучването, тъй като за нея е добре известно, че предпазва от инфаркт и инсулт.