Късогледството от десетилетия се свързва с по-висок интелект и престой над книгата. Късогледството или миопията е състояние, при което зрението в далечен план е неясно. При него фокусирането е възможно само при близки обекти. Причината е, че фокусът се получава не върху ретината, а малко след нея, при което мозъкът получава непълен образ за интерпретация. Нарушението се смята за един от най-разпространените зрителни проблеми.

 

Досега учените се чудеха каква е причинно-следствената връзка: дали хората с късогледство са по-ученолюбиви, старателни или напротив застояването над книгата причинява нарушението. За вероятни фактори за късогледството са споменавани и социално-икономическото положение и стремежът към по-висока образователна степен. 


 

При рандомизирано изследване по метода на Мендел, който е максимално изчистен откъм недостатъци при наблюдението, екип учени достига до категоричното заключение, че залягането над книгата е причината за развитие на късогледството. Обратната зависимост, тоест вродената предразположеност към късогледство не гарантира по-висок интелект.

 

За целите на изследването учените анализират 44 генетични варианта, свързани с миопията и други 69, които се определят за съществени при когнитивните способности. Проучването им обхваща стряскащото число от 67 700 души на възраст между 40 и 69 години.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

В хода му те регистрират, че всяка допълнителна година обучение носи по-висока степен на миопия и аномалията на рефракцията се увеличава с 0,27 диоптъра.


Според изследователите един завършващ университета студент е с диоптър повече от един абитуриен, което пък е основание за корекция на зрението, за да се шофира.

 

Все още не е ясно по какъв начин четенето води до развитието на миопията. Предполага се, че естествената светлина предотвратява възникването на проблема. 

 

Досега изследванията, свързани с миопията, са били фокусирани повече върху профилактиката ѝ и престоя навън, отколкото върху връзката между четенето и състоянието. Техните резултатите са недвусмислени – лошата светлина, а не четенето уврежда очите. Това и е заложило новата тенденция в училищата, класните стаи да бъдат проектирани така, че да има достъп на естествена светлина.

 

Научният труд има един съществен недостатък. За него са взети данни от база, в която се събира информация по принцип за предимно здрави и високообразовани хора.

 

Изследването е на Университета на Бристол и е публикувано в BMJ.