Какво представляват разширените вени?

 

Кръвнообръщението е от съществено значение за живота, тъй като благодарение на него клетките на тялото получават кислород и хранителни вещества. Функцията на сърцето е да изпомпва кръв посредством артериите към останалите тъкани, органи и крайници. Когато човек е изправен обаче, вените в краката, чиято функция е да връщат кръвта към сърцето, следва да работят усърдно срещу гравитацията. За тази цел помагат (a) мускулните контракции, които изпомпват кръвта; (б) еластичността на вените, които допринасят за безпроблемния пренос; (в) и венозните клапи, ролята на които е да не позволяват на кръвта да се връща обратно.


 

С напредването на възрастта вените губят своята еластичност, а клапите отслабват. Като резултат, във вените започва да се събира кръв, която ги разширява, и нейната деоксигенация допринася за синкавия цвят, който обикновено се наблюдава при съответното състояние.

 

Рискови фактори

 

За много хора варикозните – разширени – вени не представляват нищо повече от козметичен проблем. При други, те могат да причинят болка и дискомфорт. Всяко състояние обаче, което се отличава с нарушен кръвен поток, носи и риск от усложнения. Ако ситуацията е такава, възможно е да се стигне до кървене и тромбофлебит (образуване на тромб и възпаление на стените на вените).

 

NEWS_MORE_BOX

 

Освен възрастта, друг рисков фактор е половата предразположеност – поради хормоналните промени по време на бременност, предменструален синдром и менопауза, които отпускат венозните стени, жените са по-често засегнати от разширени вени в сравнение с мъжете. Други условия включват семейна история на проблема, затлъстяване, както и дълго стоене в дадена позиция, която не позволява на кръвта да протича нормално.

 

Нови открития

 

Използвайки метода на геномните асоциативни проучвания (GWAS), изследователски екип от Stanford University School of Medicine успя да анализира гените на над 300 000 души, откривайки връзка между височината на хората и предразположеността към разширени вени – колкото по-висок е човек, толкова по-голям риск има. Както посочва Никилъс Лийпър, доктор по хирургия и сърдечносъдова медицина в Станфорд, гените, предсказващи височината на човек, могат да предоставят улики за лечение на състоянието.

 

Като допълнение към откритието, проучването установява, че биоелектричният импеданс анализ (който измерва електрическото съпротивление на тялото) може да се използва като диагностично средство за идентифициране на силни предсказващи маркери. Повече информация може да се намери на публикуваната на 24 септември 2018 г. статия в сп. Circulation.