Избухването на опасния вирус Ебола в Южна Африка се разпространява по-бързо, отколкото може да бъде овладян, предупреждава Маргарет Чан – представител на Световната здравна организация. По време на среща с високопоставени лица тя заявява, че неуспехът да се овладее вирусът може да се окаже катастрофален.
 
Тя допълва още, че Ебола, който е отнел живота на 728 души в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне от месец февруари досега, може да бъде спрян, ако се управлява добре. За 90% от заразените с него изходът е фатален. 
 
Вирусът се разпространява посредством контакт с инфектирана кръв, телесни течности, органи или замърсена околна среда. Шансът за оцеляване е по-голям, когато инфектираните получат лечение рано. 
 
Първоначалните симптоми, които са подобни на тези на грипа, могат да доведат до външни кръвоизливи от очите и венците, както и до вътрешни кръвоизливи, които да причинят органна недостатъчност. 
 
В САЩ ще се извършват скрининги на всички хора, при които има дори и минимален риск да бъдат инфектирани, съобщава президентът Барак Обама. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Д-р Чан се среща с лидерите на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, с които да се изготви план. Той включва финансиране на внедряването на още стотици здравни работници в засегнатите страни. 
 
Случите на инфектиране се появяват в провинциални области, които са трудно достъпни, както и в гъсто населените градове. 
 
Симптомите на заразяване с вируса Ебола включват висока температура, кървене и увреждане на централната нервна система. Все още няма лекарство или ваксина.