Множествената склероза е непредвидимо заболяване, което засяга централната нервна система. То засяга главния и гръбначния мозък.

 

Първоначалните симптоми на заболяването се проявяват при зрението на човека - двойно или замъглено виждане, изкривяване на червен и зелен цвят.


 

Въпреки това то може да засегне всяка една част от тялото, в зависимост от зоната, в която се наблюдава нарушението.

 

Към момента не съществува метод, чрез който ефективно и трайно да се справим със заболяването. Лечението е свързано с конкретните симптоми и цели облекчаването им и предизвикване на по-рядка проява.

 

Причината за възникване на множествена склероза е комплексна. Предполага се, че тя се предизвиква в резултат от комбинация на фактори на околната среда и генетична предразположеност.

 

Учените определят заболяването като автоимунно. Имунната система при хора с множествена склероза атакува собствени миелинови клетки.

 

Миелинът служи за защита на нервите и подпомага предаването на информация от мозъка към останалата част на тялото и обратно. При нарушение на миелиновата обвивка, този пренос може да се забави, промени или изцяло да спре.

 

Определянето на точни причинители на това заболяване може да подпомогне лечението му.

 

Проучване, публикувано в Brain, насочва внимание към възпалението на централната нервна система и възможността то да води до повишен риск от развитие на множествена склероза.

 

Водещ автор на изследването е проф. Скот Монтгомъри, клиничен епидемиолог и директор на групата по клинична епидемиология в университета Örebro и университетската болница Örebro в Швеция.

 

По здравните досиета на няколко милиона души, родени в Швеция между 1970 и 1994 г., се предполага, че редица сериозни инфекции в юношеска възраст могат да бъдат рискови фактори за диагностициране на мултиплена склероза в по-късни години.

 

Жлезистата треска, известна още като инфекциозна мононуклеоза, възниква при заразяване с вируса на Epstein-Barr (EBV) и показва най-голяма връзка с последваща диагноза за множествена склероза.

 

Открива се и връзка между други видове инфекции и травми на главата с повишения риск от развитието на заболяването.

 

Друго проучване също наблюдава вероятността от развитие на множествена склероза в резултат на инфекциозни заболявания в юношеска възраст. То е публикувано в JAMA Network Open.

 

В проучването участват близо 2,5 милиона души от Швеция. Изследователите разглеждат здравната информация на тези хора.

 

Те проверяват за болнично диагностицирана инфекциозна мононуклеоза при деца на възраст до 10 години и юноши на възраст 11–19 години. След това, сравняват тази информация с диагнозите за множествена склероза в по-късен етап от живота. За да се разбере и влиянието на семейния живот, фактора на околната среда и генетиката, екипът включва и братя и сестри в проучването.

 

По време на периода на проучването 5 867 души са диагностицирани с множествена склероза на 20-годишна възраст. При децата и тийнейджърите с болнично диагностицирана инфекциозна мононуклеоза се наблюдава по-висок риск, като при юношите той е по-голям.

 

Проучването на рисковите фактори за възникване на множествена склероза е трудно, тъй като те могат да се наблюдават много години преди поставяне на диагнозата.

 

Въпреки това необходимостта от такъв тип проучвания е голяма.

 

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33693538/

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2784780