Човешката имунна система е еволюирала до такава степен, че към днешна дата да успява да предпазва тялото от изключително разнообразен набор от потенциални заплахи.

 

Сред тях са бактериални заболявания, включващи чума, холера, дифтерия и лаймска болест, както и вирусни инфекции като грип, вирусите Ебола и SARS-CoV-2.


 

Въпреки впечатляващата сила на сложната защитна мрежа на имунната система, един определен вид заплаха все още остава огромно предизвикателство за човешкия организъм. Става въпрос за момента, в който собствените естествени клетки на тялото се превръщат в негови “врагове” и така предизвикват рак. 

 

Имунната система често активно се ангажира с опити да "отърве" тялото от злокачествените клетки. За съжаление усилията често се осуетяват, тъй като болестта протича неконтролируемо. 

 

Ново проучване описва как комбинация от имунотерапия и виротерапия (техника, използваща вируси, борещи се с рака), използвайки миксома вирус, осигурява нова надежда за пациенти, резистентни към лечение неракови заболявания.

 

Изследователите предлагат нов подход в лечението, който представлява комбинация от два метода, всеки от които е показал значителен успех срещу някои видове рак. 

 

Проучването описва как онколитичната виротерапия може да действа паралелно със съществуващите техники за имунотерапия, повишавайки имунния капацитет за ефективно насочване и унищожаване на раковите клетки.

 

Онколитичните вируси представляват нов начин за лечение на рак. Те имат забележителната способност да “улавят” и унищожават раковите клетки, като същевременно оставят здравите клетки невредими. Те още повишават способността на имунната система да разпознава и унищожава раковите клетки.

 

Един такъв вирус, известен като миксома, е фокусът в изследванията на Грант Макфадън и Масмудур Рахман. Проучването показва, че използването на Т-клетки, заразени с миксома вирус, може да предизвика форма на смърт на ракови клетки, която не е наблюдавана преди.

 

Известна като автоза, тази форма на клетъчно унищожаване може да бъде особено полезна срещу солидни тумори, които са показали устойчивост на лечение към различни форми на терапия на рак, включително индивидуално прилагане на имунотерапия.

 

„Изследванията ни потвърждават огромния потенциал на комбинирането на виротерапия с клетъчна терапия за лечение на нелечими досега видове рак“, обяснява Макфадън, който е ръководител Центъра за биодизайн за имунотерапия, ваксини и виротерапия в Държавния университет на Аризона.