Според тазгодишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за приоритетни заболявания в топ 10 попада болест, причинявана от специфичен вирус, познат едва от началото на този век. Това е т.нар. вирус Нипа (Nipah virus), предизвикващ инфекциозно заболяване със същото наименование. Заболяването е диагностицирано при около 20 души в Индия само в рамките на няколко седмици през месец май. Така, страната се превръща в най-голямото огнище на малкопознатия вирус, регистрирано досега.

 

Вирусът Нипа е описан за първи път през 1999 г. В Малайзия и е установен в проби, взети от домашни прасета. Оттогава вирусът започва да буди интереса на учените както поради риска да засегне и човека, така и поради възможността други животни да станат негови преносители. И двете опасения вече са факт. В Индия са установени и доказани случаи на заразени с Нипа хора, а антитела срещу вируса са установени у кучета и плодоядни прилепи. Именно прилепите се считат за основния преносител, довел до разпространението на вируса сред индийците. Счита се, че заразяването става чрез консумиране на недобре измити плодове, които прилепите преди това за заразили.


 

Инфекциозното заболяване Нипа протича с характерни за вирусните инфекции симптоми – отпадналост, висока температура, главоболие. Те прогресират до промени в съзнанието и неврологични нарушения, предизвикани от засягането на мозъка. Нипа може да протече с енцефалит и да доведе до кома и летален изход.

 

Още се спори дали вирусът Нипа може да се предава между хора при пряк контакт или само от животни преносители по подобие на други зоонози. Счита се обаче, че проявите на респираторни оплаквания у някои болни са ясен знак, че заразяването е станало по-въздушно-капков път, най-вероятно – след контакт с болен човек или преносител на вируса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Разпространението на вируса за момента е локализирано само в отделни райони на Индия и според експертите на СЗО няма риск от мигрирането му до мащаби, предизвикващи епидемия или пандемия. Все още обаче няма разработена ваксина или други методи за превенция и лечение на болестта Нипа, предизвиквана от вируса. Затова мерките са ограничени до подобряване на хигиената в районите с отглеждане на свине и в тези, където се срещат най-много плодоядни прилепи.

 

Според учените повод за притеснения от пандемично разпространение на вируса Нипа в момента няма. Основната заплаха би могло да дойде от евентуалното мутиране на вируса в бъдеще, която да доведе до по-висока вирулентност. Няма обаче данни, че това е реално възможно.