Менингококите са бактерии, които могат да причинят епидемия от менингит. Съществуват няколко вида ваксини срещу менингококов менингит.

 

Защо е необходима имунизация?


Менингококът - Neisseria meningitidis е отговорен за около една четвърт от случаите на бактериален менингит.

 

Подобно на пневмокока, тази бактерия се развива в носа и гърлото, където може да остане дълго време, без да причинява симптоми.

 

Въпреки това, при някои хора менингококът може да причини менингит или сепсис. Тези сериозни инфекции се срещат предимно при малки деца и юноши.

 

Епидемиите от менингит редовно засягат района на Африка на юг от Сахара, който се простира от Сенегал до Етиопия през сухия сезон между декември и юни.

 

След въвеждането на ваксинацията в тези райони епидемиите са намаляли значително.

 

Във Франция например ваксинацията срещу менингокок тип С е въведена в Имунизационния календар през 2010 г. за всички кърмачета и е разширена за деца и възрастни до 24-годишна възраст.

 

Целта е да се постигне широк групов имунитет за ограничаване на епидемиите.

 

Различните ваксини срещу менингококови инфекции

 

Менингококите, подобно на пневмококите, съществуват в различни варианти - серогрупи или серотипове, идентифицирани са 12 серотипа, като тип B, C, Y и W135 са най-често срещаните.

 

Разработени са няколко вида ваксини срещу менингококови инфекции.

 

Ваксина срещу менингокок С

 

Ваксинацията срещу менингококови инфекции тип С е задължителна за всички бебета, родени във Франция от 1 януари 2018 г.

 

Препоръчва се за по-големи деца и неваксинирани млади възрастни до 24 години, с цел да се постигне висок ваксинационен обхват и намаляване на броя на случаите на менингит и менингококова C септицемия, особено при кърмачета под 1 година.

 

Ваксината се препоръчва и при директен контакт с лице с менингококов менингит, в допълнение към превантивното антибиотично лечение.

 

Съгласно имунизационния график за 2021 г. според европейските препоръки, в редица страни от Европейския съюз, всички бебета трябва да получат доза на 5-месечна възраст с ваксина срещу менингокок С, последвана от бустер доза на 12-месечна възраст, между 2-те дози трябва да се спазва минимален интервал от 6 месеца.

 

Дозата на 12-месечна възраст може да се прилага едновременно с първата доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

 

Наваксването за всички деца от 12-месечна възраст, юношите и младите възрастни, неваксинирани до 24-годишна възраст, се извършва с единична доза ваксина срещу менингокок С.

 

Ваксината срещу менингокок тип С обикновено се понася добре. Нежеланите реакции са нечести и обикновено леки: зачервяване или болка на мястото на инжектиране, треска, главоболие.

 

Ваксина срещу менингокок тип A, C, Y, W135

Така наречената четиривалентна ваксина, насочена срещу менингококи от тип A, C, Y, W135, се препоръчва само в специални ситуации: хора с отслабен имунитет или с отстранен далак, пътуващи, които отиват в страна с риск от менингит, причинен от менингококи.

 

Ваксинация с тази ваксина може да се предложи и в случай на контакт с лице, което има инфекция с менингококи A, C Y или W135.

 

Ваксина срещу менингококи от група В

Ваксината срещу менингококи от група В се предлага в Европа от 2014 г.

 

Може да се използва от 2-месечна възраст, понастоящем се препоръчва от Висшия съвет по обществено здраве - HCSP,  само за специални популации, като например хора с отслабен имунитет, и при някои специфични ситуации по време на огнища на групирани случаи.

 

Източник:

https://www.vidal.fr/medicaments/utilisation/vaccins/vaccin-meningite-meningocoque.html