Омега-3 мастни киселини имат противовъзпалителен ефект и помагат за предпазването от сърдечно-съдови заболявания, сочат проучванията. Ново изследване обаче установява, че мъжете с високи кръвни нива на омега-3 мастната киселина DHA (докозахексаенова киселина), са със значително по-висок риск от развитие на агресивен рак на простатата.


За сравнение - изследване през 2007 г. показа, че по-големият прием на омега-3 мастните киселини DHA и EPA (ейкозапентенова киселина) може да ограничи риска от развитие на рак на простатата с 40%.


Настоящото изследване включва над 1000 души и е проведено от Центъра „Fred Hutchinson Cancer Research Center“ в Сиатъл. Учените разглеждат връзката между мастните киселини в кръвта и разпространението на рак на простатата.Резултатите сочат, че мъжете с най-високите нива на DHA са 2,5 пъти по-застрашени от развитие на агресивен рак на простатата, отколкото тези с най-ниски DHA нива.


Друго изненадващо откритие е, че мъжете с най-високи кръвни нива на транс-мастни киселини, за които е известно, че са вредни за сърцето, имат наполовина риска от онкологичното заболяване, в сравнение с тези с най-ниски нива.


Изследването е публикувано в сп. American Journal of Epidemiology.