Вкарването на въглероден диоксид в носната кухина може да доведе до бързо, но краткотрайно облекчение на хората с алергичен ринит, сочи предварително проучване, публикувано в Annals of Allergy, Asthma & Immunology.Въглеродният диоксид за назално приложение все още не е одобрен за лечение на алергичен ринит и е в процес на допълнителни изследвания, които да докажат негова ефективност.В проучването взимат участие 348 възрастни хора с целогодишни алергични ринити, като дразнителите са прах, мухъл, домашни любимци и други.
Доброволците са разделени на две групи, като на едната група се прилага лечение с въглероден диоксид, във вариращи дози от 10- до 30-секундно продухване.


30 минути след процедурата изследователите отчитат подобрение в състоянието на доброволците, а именно изчезване на хремата, сълзенето на очите, кихането, сърбежа и други симптоми на алергия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Изявата на симптомите продължава около 4 часа, констатират изследователите.Учените са на мнение, че при успешно доказване качествата на метода с въглероден диоксид, той може да се превърне в алтернативен при лечението на хора със сезонни или целогодишни алергични ринити.


Често предписваните при алергии назални спрейове и кремове, съдържат кортикостероиди. Затова много от страдащите избягват употребата им, което пък възпрепятства облекчаването на алергията. Прилагането на въглероден диоксид е по-безвредно от това на стероидите и ще се възприема по-добре от пациентите, смятат изследователите.


Медиците все още не са наясно на какво се дължи благоприятното действие на въглеродния диоксид срещу симптомите на алергия и се надяват на допълнителни изследвания в тази насока.