Изкуствен заместител на солта прави храната по-здравословна.

Експертите от университета в Нотингам откриха, че химически съединения, наречени декстрани, могат да „заблудят“ мозъка, че консумираната храна е по-солена, отколкото всъщност е.

Декстран представлява молекула, подобна на нишесте, която се отделя от определени типове бактерии, съдържащи се в зъбната плака. Веществото се използва в медицината против съсирване на кръвта.

Учените обясняват, че химическите съединения, които се намират в зъбната плака, биха могли да помогнат на производителите на храни да намалят използваното количество сол в предлаганите от тях ястия.

Експерти по опазване на здравето се опитват да направят така, че консумацията на сол да се намали, тъй като тя повишава кръвното налягане, както и риска от сърдечни и други болести.

Агенцията за стандарт на храните провежда кампания със същата цел. Стремежът е хранителната индустрия да намали употребата на сол наполовина до 2012 година.

Изследователите от университета в Нотингам откриха още, че високата концентрация на декстранни молекули би могла да увеличи чувството на соленост на храната, без да я сгъстява.

На доброволците, участвали в изследването, са им дадени няколко разтвора. Единият от тях не съдържа декстран, вторият е с високо ниво на малки молекули декстран, третият - с ниска концентрация на големи молекули от веществото. Според участниците разтворът, който съдържа малки молекули декстран, е по-солен.

Високата концентрация на малки молекули декстран може да бъде използвано за повишаване чувството за соленост в иначе по-безсолни продукти. Експертите обясняват, че чрез намаляването на солта в храните, би могло значително да се подобри здравето на населението.