Английските учени Саманта Лейн и Саад Шакир от Отдела за изследване на безопасността на лекарствата в Саутхемптън събират информация от целия свят с цел да оценят риска от възникване на миокардит или перикардит след поставяне на РНК-ваксина срещу COVID-19.

 

Миокардитът представлява възпаление на сърдечния мускул, а перикардитът - на перикарда. Първите сигнали за този тип нарушения са дошли от Израел, след което множество държави са отбелязали наличието на същия проблем.


 

Учените използват множество източници на данни от САЩ, Великобритания и Европа.

 

Информацията показва, че и двете събития са много редки и протичат леко, като в повечето случаи е постигнато пълно възстановяване. Също така се отбелязва по-голяма честота сред мъжете, особено по-младите, като нарушенията настъпват най-често след втора доза ваксина.

 

През май 2021 г. са отбелязани първите 148 случая, появили се след около 30 дни след ваксинация, най-често след втората доза. Това принуждава Израелското министерство на здравеопазването да провери възможната връзка между ваксината срещу COVID-19 и появата на миокардит или перикардит.

 

Резултатите от тяхното проучване показва възможна връзка между втората доза ваксина и  появата на миокардит сред млади мъже на възраст между 16 и 30 години, като по-голяма честота се наблюдава при тези от 16 до 19 годишна възраст.

 

По-късно Лейн и Шакир проверяват тази информация, преглеждайки по-голям обхват от медицински данни. Тези данни им биват предоставени от източници като Yellow Card scheme от Обединеното кралство, Системата за докладване на нежелани събития при ваксиниране (VAERS) от САЩ и EudraVigilance от Европейското икономическо пространство (EEA).

 

По данни от Обединеното кралство след ваксинация с Pfizer-BioNTech за отбелязани 7,93 случая на миокардит и 6,73 случая на перикардит към милион получили поне една доза от ваксината, при Moderna съответните цифри са 2,07 и 1,79 на милион. Полът на ваксинираните не е отбелязан.

 

САЩ сигнализира за 6,47 случая на миокардит и 3,53 на перикардит за милион души, получили две дози ваксина Pfizer-BioNTech, при Moderna съответните цифри са 3,65 и 2,69 случая на милион. Отбелязаните случаи са основно при млади хора и като цяло се срещат по-често при мъже.

 

От Европейското икономическо пространство са отбелязани 4,23 случая на миокардит и 2,87 случая на перикардит на милион индивиди, получили поне една доза ваксина Pfizer-BioNTech, а при Moderna - 6,15 случая и 3,84 случая на милион. Като и при двата продукта по-голяма честота се наблюдава сред мъжете.

 

В заключение от трите източника на данни, като спонтанни нежелани реакции миокардит и перикардит са много редки събития, наблюдаващи се основно сред млади хора и мъже.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/news/20210916/Heart-inflammation-more-common-among-men-following-mRNA-based-COVID-19-vaccination.aspx

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.09.21263342v1