Според ново американско проучване 8,7 млн. американски са били инфектирани с коронавируса още през март, но повече от 80% от тях са останали недиагностицирани, съобщава CNN.


Тази година американските медици отчитат голям скок на болни с грипоподобна симптоматика през март, което провокира изследователски екип да проведе проучването. Те разглеждат документацията на пациенти, посетили лекари и клиники заради грипоподобна симптоматика, но не са диагностицирани като болни от грип или друг обичаен вирус, циркулиращ през студените месеци. 


Резултатите на екипа са публикувани в сп. Science Translational Medicine и подкрепят сценарий, при който голяма част от населението на Щатите е било засегнато от инфекция със SARS-CoV-2 още през март, но 80% от тях остават неиндентифиирани, тъй като епидемията се развива бързо. 
Само през март са доклавани официално 100 000 случая на коронавирусна инфекция, а в САЩ се отчитат само 2,3 млн. случая до този понеделник, отбелязва CNN. Предполага се, че това се дължи на недостиг на тестове по това време в страната. Екипът на Джъстин Силвърман от Щатския университет в Пен, Алекс Уошбърн от Щантския университет в Монтана и техни колеги от Университета „Корнел“ и други разглеждат въпросните данни от всеки щатq получени в Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC). Американските CDC използват тези данни за проследяване на годишната заболеваемост на населението от сезонен грип. 


Според учените има анормален скок на амбулаторни заболявания, наподобяващи грип, който съвпада с прогресирането на епидемията. Те предполагат и че много хора вероятно не са потърсили лекарска помощ за лечение или тестване.


Въпросният пик според тях се е случил през седмицата от 15 март, а следваща вече се наблюдава спад.


За да са по-сигурни резултатите от проучването изследователите провеждат серия от изчисления и сравнения на числата спрямо данните за грип по години и броя на проведените тестове на пациенти за коронавирус. Взето е предвид и това, че хората са започнали да избягват лечебните заведения и кабинети след обявяването на пандемията и при поставянето на мерките срещу разпространението на вируса. 


Екипът предполага, че пикът на вълната в САЩ е бил между 8 и 28 март. В анализите им не са взети данните от последните две седмици.


Изследователите се опитват да проследят пандемията в реално време. Данните от CDC се отнасят за период от около две седмици назад от посещението на пациентите в медицинските центрове. Те се надяват, че подходът им – „синдромно наблюдение“, би могъл да допълни данните от реалното тестване. На този етап е идеалистично да се смята, че всеки пациент би могъл да се тества за коронавирус, което и би дало и пълния обхват на пандемията, коментира Уошбърн пред агенцията.