Великобритания стана първата държава в света, която одобри ваксината срещу коронавируса, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca.

 

Спешното одобрение на ваксината идва на фона на силната втора вълна от Ковид-19 в страната, за която допринесе и новият, по-силно заразен щам на вируса, предава Ройтерс.


 

Британското правителство е поръчало първите 100 млн. дози от производителя AstraZeneca, след като британската регулаторна агенция за лекарствата и здравните продукти даде своето разрешение ваксината да се прилага в страната.

 

Спешното ѝ одобрение е израз за надеждата на правителството да спре разпространението на вируса чрез масови имунизации.

 

Заради резултатите от клиничното изпитване на ваксината обаче е малко вероятно тя да бъде одобрена скоро в Европейския съюз или в Съединените щати.

 

Клиничните ѝ изпитвания показват, че ваксината е по-малко ефективна от тази на американската фармацевтична компания Pfizer и немският ѝ партньор BioNTech.

 

Това, което дава предимство на ваксината на AstraZeneca, и което е особено важно за страните с по-лоша здравна инфраструктура, е по-лесното ѝ съхранение. Тя може да се съхранява и транспортира при нормално охлаждане, вместо при -70 градуса, какъвто е случаят с ваксината на Pfizer.

 

По думите на главния изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио производството на ваксината срещу Ковид-19 не носи печалба на AstraZeneca.

 

Ваксината ще се прилага в две дози. Последният етап от клиничното ѝ изпитване показва 62% ефективност за участниците, на които са поставени две пълни дози през интервал от няколко седмици.

 

Това е повече от изискуемите от регулаторните органи 50%.

 

Изпитанията сред друга, по-малка група участници, показват още, че ефективността на ваксината нараства до 90% , когато се постави половин доза първоначално, а след това се постави втора пълна доза.

 

От AstraZeneca не уточняват засега кой режим на дозиране е одобрен.

 

Смърните случаи, свързани с коронавируса, достигнаха 1,7 млн. души по целия свят, откакто пандемията започна в Ухан, Китай, преди година.

 

Според Дани Алтман, професор по имунология в Imperial College London, кризата с Ковид-19 ще може да се преодолее, когато по-голямата част от населението придобие неутрализиращи антитела.

 

Великобритания и Южна Африка се борят с нов щам на коронавируса, който според учените се разпространява по-бързо. В резултат на това много държави забраниха пътническите полети и блокираха търговията с двете страни.