Според ново проучване вегетарианците и веганите са изложени на 20% по-висок риск от инсулт спрямо хората, които ядат месо. Смята се, че този процент не е твърде висок. От друга страна обаче, първите са с 22% по-малка вероятност да развият коронарна болест на сърцето. Хората, които не ядат месо, но си позволяват риба, са с 13% по-нисък риск от коронарна болест.

 

В проучването са изследвани 48 000 души във Великобритания на средна възраст 45 години. Участниците били изследвани в продължение на 18 години. Водещият изследовател Тами Тонг, хранителен епидемиолог, в Университета в Оксфорд казва, че това е първото проучване, което разглежда риска от инсулт при вегетарианците и веганите. 


 

Все още точните причини за този риск не са ясни, но по нейни думи е възможно това да се дължи на много ниски нива на холестерол или на много ниски нива на някои хранителни вещества, а това се доказва в някои проучвания. Например дефицитът на витамин В12 е свързан с по-висок риск от инсулт. Витаминът може да се набави основно чрез риба и животински продукти. Вегетарианците и веганите могат да си го набавят единствено чрез добавки или обогатени храни.

 

Въпреки тези проучвания някои други изследователи са скептични към твърденията. И това се дължи най-вече на факта, че вегетарианците имат по-добро сърдечно здраве. Д-р Малкълм Финлай, консултантски кардиолог в сърдечния център Barts в Лондонския университет, твърди, че общият риск от възникване на тежко сърдечносъдово заболяване при веганите и вегетарианците е много по-ниско, отколкото при тези, които се хранят непрекъснато с месо. 

 

Като заключение някои учени казват, че вегетарианството не е полезно във всички случаи. Според тях, за да бъде здраво сърцето, не е необходимо да не се яде месо, а по-скоро трябва да се вземат допълнителни промени в диетата и начина на живот. 


Други изследователи като Марк Лорънс и Сара Макнафтън от Университета в Дикин в Австралия пък заключват, че резултатите от това проучване може да не се отнасят за всички вегетарианци в световен мащаб. Изследването е проведено в Обединеното кралство, където начинът на хранене и живот се различават от останалите страни.