Пациентите, загубили зрението си поради рядко заболяване, наречено ретинитис пигментоза, сега имат шанса да възстановят поне част от него, с помощта на ново устройство за имплантиране в окото. Американската администрация за храни и лекарства одобри Argus II Retinal Prosthesis System първото в света лечение за вроденото заболяване, което причинява разрушаването на рецепторните клетки в ретината.

 

В момента устройството е разрешено за употреба при малка група пациенти, но в бъдеще може да възвърне зрението на милиони хора. То е разрешено за употреба в Европа от 2011 г.


 

FDA разреши употребата на продукта в САЩ, след като приключи анализът на данните от няколкогодишно клинично проучване, провеждано с 50 доброволци в Европа и САЩ. Апаратът представлява малка видеокамера и предавател, прикрепени към специални очила. Сигналът от видеокамерата се преобразува в електрични импулси, които по безжичен път биват изпратени до електроди, имплантирани в ретините на пациента.

 

Д-р Джулия Халер, офталмолог от Очния институт Уилс, където са били извършени операциите, разказва за трогателните разкази на участниците в проучването и техните семейства. Тя описва случая на син на адвокат от Чикаго, който за пръв път различава лицето на баща си.

NEWS_MORE_BOX

 

От FDA поясняват, че уредът не възстановява напълно зрението, но позволява на пациентите да различават светло от тъмно, като така им помага в ежедневните дейности.

 

През 2009 г., Майкъл Адлер, който е сляп по рождение, получава изкуствената ретина като част от клиничното проучване. Сега той може да различава чиниите на кухненската си маса и светлините по улиците – все нови изживявания за него.

 

Засега, устройството е показано само при пациенти над 25-годишна възраст с напреднал ретиитис пигментоза – хронично заболяване, при което повечето засегнати започват да губят зрението си към 20-годишна възраст. Състоянието прогресира да пълна слепота в рамките на няколко десетилетия.

 

От FDA прогнозират, че в близко бъдеще 4000 от 100 000 души, страдащи от ретинитис пигментоза в САЩ, ще получат устройството. От Second Sight Medical Productsпроизводителят на революционния продукт, се надяват да получат одобрение за лечението на още голям брой други очни заболявания, сред които и макулна дегенерация – водещата причина за слепота в развитите страни.