Проф. д-р Ирена Костадинова, началник Клиника по нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център и доц. д-р Калоян Давидов, ръководител на Отделение по урология и медицински директор на Болница Токуда споделят как новите методи за диагностика водят до по-ранно откриване на болестта и повече излекувани пациенти

 


 - Има ли повишаване на заболелите от рак на простатата пациенти през последните години?

 

Доц. д-р Давидов: По-скоро бих го нарекъл увеличаване на броя на новооткрития рак на простата, което, колкото и странно да звучи, е добра новина. Това означава, че се увеличава броят на хората, при които успяваме да диагностицираме рак на простатата навреме, което от своя страна води и до по-голям брой излекувани пациенти. Статистиките сочат, че ракът на простатата формира 24% от новооткритите онкологични заболявания в страната, но смъртните случаи вследствие на заболяването са едва 9%, което потвърждава и добрата новина за повече излекувани пациенти. Именно затова, нашата мисия като лекари е и да информираме пациентите за заболяването, защото информираните хора търсят по-често медицинска помощ и консултация със специалист. 

 

 - Има ли ранна симптоматика при рака на простатата?

 

Доц. д-р Давидов: За съжаление, не, но има възможности за ранна диагностика. Иначе казано, ракът на простатата не боли. Проблемите с уринирането, накъсаната струя, честите позиви за уриниране са по-скоро признаци на доброкачествено увеличената простатата. Ракът на простатата няма симптоматика, но за сметка на това можем да го открием навреме като изследваме стойностите на туморния маркер.
 
 - Какви са съвременните методи за диагностика на рак на простатата?

 

Доц. д-р Давидов: За щастие, съвременните методи стават все повече и повече. Ракът на простатата е социално значимо заболяване, то влияе върху работоспособността, в резултат на което държавите с добро здравеопазване инвестират много в диагностиката му. Именно затова се появяват и нови методи за диагностика. 


Радвам се да споделя, че през месец май, в едно от лечебните заведения от нашата група, се извърши и първият по рода си ПЕТ – КТ с галий за диагностика и стадиране за рак на простатата. Новото изследване е полезно за нас уролозите, защото отговаря на няколко важни въпроса едновременно. То дава отговор дали има съмнителна зона в простатата и къде е тя, както и дали и откъде да бъде взета биопсия от простатата и последно, но не по важност, ни информира за стадия на заболяването, ако има наличие на такова.

 

 - С какво е по-различно новото изследване на простатен карцином, което се извършва Клиниката по нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център?

 

Проф. д-р Костадинова: Благодарение на комбинираното образно изследване - ПЕТ-КТ с новия радиофармацевтик 68Ga – PSMA при пациенти, преминали  първоначално радикално лечение, е възможно много рано да онагледим рецидивите на простатния карцином (отново появили се туморни тъкани), дори при ниски стойности на туморния маркер. Нещо, което досега беше недостижимо за образните методи. Ранното онагледяване на тези рецидиви позволява едно навременно и персонално лечение на болния и очаквани много добри терапевтични резултати. Освен за онагледяване на рецидивите, това хибридно образно изследване, може да се приложи и при новооткрити болни, за които има съмнение, че заболяването вече е разпространено. 

 

 - Кои са основните ползи от новото изследване за пациентите?

 

Проф. д-р Костадинова: По-ранното и навременно диагностициране на болестта ще им позволи да бъдат лекувани с най-подходящия за тях метод, което ще доведе до повишаване на качеството им на живот, както и до спасяването им. При някои пациенти досега многократно бяха извършвани биопсии и други скъпоструващи изследвания с цел достигане до правилната диагноза. С възможностите на новото изследване няма да е необходимо болните да се подлагат на редица допълнителни обременяващи изследвания. Обобщено казано, това е един високочувствителен метод, с който ще помогнем на нашите пациенти навременно да бъдат диагностицирани и навременно да им бъде прилагана най-подходящата терапия.

 

 - На каква възраст мъжете трябва да започнат профилактични прегледи?

 

Доц. д-р Давидов: Профилактичните прегледни при мъжете трябва да започне на 45 години. Преди това няма съществен повод за преждевременно притеснение.

 

 - Кои специалисти могат да насочват пациентите си за новото изследване?


Проф. д-р Костадинова: Специалистите, които най-мотивирано биха насочили към нас пациентите, са уролозите, медицински онколози, лъчетерапевтите. Пациенти директно също могат да ни потърсят за консултация и преценим дали са подходящи за това изследване и дали можем да помогнем за тяхната терапия.

 

 - Къде може да бъде извършено това изследване в България?

 

Проф. д-р Костадинова: Засега новото изследване може да се извърши само в Клиника по нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Вече имаме над 2 месеца натрупан опит и ще бъдем максимално полезни в диагностиката и решаване на персоналната терапия на всеки пациент.