Палиативните грижи целят облекчаване на менталното и физическото страдание на пациенти, засегнати от различни тежки заболявания. В много от случаите това са онкологични заболявания.

 

Туморът на белия дроб е сериозно нарушение, което често се открива в авансирал стадий.


 

Засегнатите пациенти обикновено изпитват емоционално и физическо напрежение, в резултат на самото заболяване или на неговото лечение. Това значително се отразява на тяхното качество на живот.

 

В по-голяма част от случаите тези хора се нуждаят от допълнителна помощ, за да се справят с появилата се заедно със заболяването силна болка, гадене, умора, депресия или други симптоми.

 

Палиативната грижа би могла да бъде от голяма полза при тежко болни пациенти. В нея са включени редица различни терапии, които да подпомогнат по-доброто състояние, контрола на заболяването, както и лечението.

 

Този вид грижа може да бъде получена във всеки един етап на заболяването, не е задължително пациентите да са в авансирал стадий.

 

Наблюдаваните симптоми на тумор на белия дроб включват непоносима болка, стрес, депресия, чусвтво за вина, тревожност, недостиг на въздух, липса на достатъчно кислород за организма, гадене, загуба на апетит, запек, умора, объркване и понижаване на телесното тегло.

 

Всеки пациент с тумор на белия дроб може да потърси палиативни грижи за облекчаване на болката, лошото дишане, умората или появилата се тревожност. При по-ранна терапия се наблюдават по-добри резултати.

 

Членовете на семейството на засегнатия пациент също могат да се възползват от друг вид подкрепа, наподобяваща палиативната, която да им помогне да се справят със стреса или появилите се в тях страхове.

 

Близките на страдащи от онкологично заболяване пациенти, много често се нуждаят от емоционална терапия или подкрепа, която да им помогне да се справят с напрежениет, появило се в резултат на тежестта от взимане на решения за лечението на засегнатия или поради други причини.

 

Важно е да се знае, че палиативната грижа може да бъде различна спрямо индивидуалните нужди на всеки един пациент с тумор на белия дроб. Прилаганата терапия е съобразена с конкретните симптоми на засегнатия човек.

 

 

Референции:

How Palliative Care (Supportive Care) Helps Your Lung Cancer (webmd.com)