На пазара се предлага широка гама от продукти, предназначени за лечение или по-скоро, за облекчаване на симптоматиката на хемороидите. За неспециалистите става трудно да се ориентират в голямото разнообразие от продукти, активни съставки, показания, противопоказания и т.н. Поради тази причина винаги е най-добре да се търси консултация с лекар. Има и общи правила, които е добре да се имат предвид още преди влизане в аптеката, защото много фармацевти често пропускат да дадат подробна консултация или забравят да изтъкнат важни аспекти от терапията.

 

На първо място, трябва да подчертаем, че всички лекарствени продукти, предлагани за лечение на хемороиди, независимо дали са по рецепта или не, могат да доведат в най-добрия случай само до симптоматично облекчение. Те не лекуват подлежащата причина за появата на симптоматиката. Същинските терапевтични продукти са малко и с все още съмнителна ефективност.


 

Кремовете и мазите са предназначени за външно приложение, за което те обикновено са пригодени със специален апликатор, т.е. тяхно показание са външните хемороиди. Вътрешните хемороиди се повлияват чрез супозитории. На пазара се предлагат и голям брой перорални лекарствени форми – най-вече капсули и таблетки. Показанията им обикновено включват както външни, така и вътрешни хемороиди.

 

Повечето продукти съдържат един или друг растителен екстракт със съдоукрепващо действие. Докато съдоукрепващите съставки сами по себе си имат твърде ограничен потенциал да взаимодействат с други лекарствени вещества и да предизвикват странични ефекти, обезболяващите и противовъзпалителните съставки в лекарствените продукти трябва да бъдат приемани съобразно съответните правила. Ако бъдат използвани продукти, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства, било то локално или през устата, техните противопоказания трябва да бъдат внимателно преценени. На първо място, става дума за пациенти с нарушения в кръвосъсирването и склонност към кървене, язва, алергия към аспирин и др. Приемът на продукта винаги трябва да става съобразно максимално позволената дневна дозировка, дори и болката да продължава.

NEWS_MORE_BOX

 

Използването на кортикостероид съдържащи мазила налага особена предпазливост. Кортикостероидите са хормони на надбъбречната жлеза или техни производни, които имат силен противовъзоалителен ефект, но носят риск и от сериозни нежелани лекарствени реакции, особено ако бъдат използвани неправилно или невнимателно. В огромното мнозинство от случаите, кортикостероид съдържащите препарати са предназначени за локално приложение. Това означава, че страничните им ефекти са съсредоточени най-вече в кожата. Ако бъдат използвани повече от 7 дни без прекъсване, те могат да предизвикат изтъняване на кожата, депигментация и други кожни промени.

 

Приемът на кортикостероиди през устата е изключително рядко срещан за показанието хемороиди. Ако болката е значителна, първо се предписват мазила, съдържащи локални анестетици. Те също не бива да бъдат приемани повече от седем дни без прекъсване, тъй като в противен случай могат да направят кожата силно чувствителна. Ако това не даде желания ефект, се преминава към перорален прием на нестероидни противовъзпалители средства. В тези случаи важат същите предупреждения и противопоказания, както и при локалните им форми. Необходимо е, обаче, още по-голямо внимание при прилагането им.

 

Във всички случаи, дори и да е получил изчерпателна консултация от лекаря и фармацевта, пациентът никога не бива да забравя да чете листовките на продуктите преди употребата им, да ги запазва дори и след като ги е прочел и да иска разяснения от специалист, когато листовката съдържа информация, която не става ясна.