Данните от приключилите наскоро клинични проучвания на две ваксини срещу коронавирус показват, че защитата, която осигуряват по отношение на новия вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, е по-слаба.

 

Според здравни експерти това подчертава необходимостта да се ускори ваксинирането, за да се предотврати появата на нови по-опасни варианти на вируса, предава Ройтерс.


 

Резултатите от клиничните проучвания в няколко различни държави показват, че ваксините на Novavax и Johnson & Johnson са с по-ниска ефективност в Южна Африка, където новият вариант на вируса е широко разпространен, отколкото в САЩ и Великобритания.

 

От фармацевтичната компания Novavax обявиха в края на януари, че в Южна Африка ваксината им осигурява 50% защита, докато в Обединеното кралство ефективността ѝ е 89%.

 

Междувременно от Johnson & Johnson съобщиха, че тяхната ваксина има 66% ефективност след поставянето на една доза на доброволци при мащабно проучване на три континента.

 

Резултатите от проучването по региони обаче се различават съществено.

 

Например в САЩ, където преди дни бе доказан първият случай на южноафриканския вариант на коронавируса, ефиктивността на ваксината е 72% . В същото време в Южна Африка, където 95% от новите случаи на Ковид са от новия вариант, ефективността е само 57%.

 

Проучванията показват още, че другият по-заразен вариант на вируса, открит за първи път във Великобритания, се повлиява в по-голяма степен от ваксините, отколкото южноафриканския.

 

Резултатите от новите проучвания повдигат въпроса за това как високоефективните ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna ще се справят с новите варианти на вируса.

 

Двете ваксини показаха ефективност от около 95% в опити, проведени предимно в САЩ, преди новите варианти на вируса да бъдат открити в други страни.

 

Директорът на щатската фармацевтична компания Pfizer Алберт Бурла заяви при участието си в Световния икономически форум през януари, че има „голяма вероятност“ новите варианти на вируса в крайна сметка да направят ваксината по-неефективна.

 

От Pfizer обмислят дали да направят промени в своята ваксина, за да гарантира защита и срещу южноафриканския вариант.

 

Според здравни експерти и четирите ваксини ще изиграят своята роля за овладяване на коронавируса, защото предпазват от тежко боледуване и претоварване на болничната система.

 

Проучванията например показват, че ваксината на Johnson & Johnson е била 89% ефективна за предотвратяване на тежката форма на Ковид-19 в Южна Африка.

 

Според главният научен директор на фармацевтичнотодружество Пол Стофелс ефективността ѝ се дължи на вид реакция на имунната система, наречена Т-клетъчен отговор, който има важна защитна роля и помага да се предотврати тежко заболяване.

 

Ваксината на Johnson & Johnson се произвежда от базираното в Белгия дъщерно дружество на американския фармацевтичен гигант – Janssen. В клиничното ѝ проучване са участвали 44 000 души от САЩ, Южна Африка и Бразилия.

 

Американското правителство е поръчало 100 млн. дози от нея, британското правителство – 30 млн. дози, а ЕС – 400 млн. дози. България е заявила 2 млн. дози от тази ваксина.

 

Графикът за доставка ще стане ясен, след като ваксината получи одобрение за употреба.