Адювантът е съставка, използвана в някои ваксини, която помага да се създаде по-силен имунен отговор при имунизираните лица. С други думи може да се каже, че те позволяват ваксините да работят значително по-добре.


Някои ваксини, които съдържат отслабени или убити микроорганизми, съдържат естествено присъстващи помощни вещества, които имат отношение към подсилване на имунния отговор. Въпреки това, повечето ваксини, разработени днес, включват само част от компонентите на вложените микроорганизми – най-често техни протеини, а не целия вирус или бактерия.


Адювантите имат помощна функция, за да осигурят по-добър имунен отговор, достатъчно силен, за да даде адекватна защита за съответното заболяване за продължителен период от време.Като нежелан ефект на добавките във ваксините е, че водят до по-изразени локални реакции (в мястото на поставяне). Най-често те се изразяват в зачервяване, подуване и болка на мястото на инжектиране. Не са изключени и проявите на системни реакции, като треска, втрисане и болки по ставите и мускулите, но те са значително по-рядко.


Алуминиевите соли като алуминиев хидроксид, алуминиев фосфат и алуминиев сулфат се използват безопасно във ваксините повече от 70 години. Първите опити за влагането им започват от 1930 г.


Алуминиеви соли като адюванти са вложени във ваксината срещу антракс, тетанус и дифтерия, противохепатитната ваксина (както еднокомпонентната, така и комбинираната – двукомпонентна, срещу хепатит А и В. В други ваксини, в които се съдържат алуминиеви соли са ваксината срещу японски енцефалит (поставяща се при пътуване в ендемични за инфекциозното заболяване територии), менингококовата ваксина, както и срещу пневмококова болест.


Тимерозалът, който е форма на елемента живак има функцията да профилактира контаминация. Той е различна форма на живака (етил-живак), който е различен от този, който води до отравяне (метил-живак).


Безопасно е да се използва етил-живак във ваксини, тъй като се преработва по различен начин в тялото и е по-малко вероятно да се натрупа в тъканите.


Други добавки са захариди и желатин. Наличието на яйчен протеин в някои ваксини (например противогрипната) се дължи на начина на отглеждане на вирусите – върху кокоши ембриони.


Формалдехидът се добавя в някои ваксини с цел убиване на вируси или инактивиране на токсини по време на производствения процес, а наличието на антибиотик (най-често Неомицин) - за предотвратяване замърсяването с бактерии по време на процеса на производство на ваксина.