БЦЖ-ваксинацията в ранна възраст може да намали детската смъртност до 45%, намалявайки риска от сепсис, дихателни инфекции и треска, а при възрастни защитава от респираторни вирусни инфекции, каквато е и тази причинила пандемията през 2020 г., твърдят учени от медицински център Cedars-Sinai, Лос Анджелис.


Ваксината БЦЖ (Bacillus of Calmette and Guerin) е произведена преди повече от 100 години, за да предпазва населението от бактериалната инфекция с Mycobacterium Tuberculosis, причиняващо туберкулоза. Според СЗО до 2004 г. над 100 милиона деца са получавали ваксината, а в България тя е задължителна от 1951 г. Нашата държава също е един от четирите и доставчици за СЗО.


Туберкулозата е хронично протичащо възпалително заболяване, което обхваща основно дихателната система, но уврежда и други тъкани. То се причинява от бактериална инфекция, за разлика от тази с Covid-19, която е вирусна. Учените смятат, че ваксината БЦЖ активира и подхранва вродения имунитет на човек, който е първата му линия на защита срещу патогени. Вроденият имунитет за разлика от придобития не таргетира специфични антигени и от много време се знае, че има широкоспектърна защита от други, различни от туберкулозата, бактериални и вирусни заболявания.В публикацията, направена в The Journal Of Clinical Investigation, учените обясняват за проведеното ретроспективно изследване. Проучването било проведено от 11 Май до 18 Юни 2020 г. В него участие взели над 6000 медицински работници. Те дали кръвни проби и отговорили на специално изготвена анкета за историята за заболяванията им, наличие на БЦЖ и други ваксини, предпазващи от бактериални инфекции и грип.


1836 от изследваните отговорили, че са били ваксинирани с БЦЖ, 4275 не били, а 90 били несигурни.


Ваксинираните по-рядко се оплаквали от развитието на симптоми при други инфекции, включващи и тази с Covid-19. Само около 2,7% от тях били положителни, при изследване за вируса, докато неваксинираните с доказана инфекция били 3,8%.


Учените смятат, че ваксинираните не прекарват инфекцията тежко и произвеждат по-малко антитела срещу SARS-CoV-2 или притежават по-силен клетъчен имунитет.


Те твърядт, че намаленото проявление на симптомите и по-лекото преболедуване се наблюдава само при ваксинирани с БЦЖ, докато други ваксини не са асоциирани с подобен ефект.


Източник:

https://www.jci.org/articles/view/145157