Пикът на распространение на грипа през този грипен сезон вече е достигнат на много места у нас, а случаите на нови болни все още не намаляват. Добрата новина е, че за особеностите на върлуващите тази година щамове имаме достатъчно информация от здравните служби в страните от Южното полукълбо, където зимата и грипният сезон вече отминаха. Лошата новина е, че тази информация не е много обнадеждаваща.

 

Според данни от Австралийските здравни власти тазгодишната противогрипна ваксина осигурява едва около 10% защита от най-масово циркулиращите щамове на грипния вирус.


 

Добре известно е, че нито една ваксина против грип не може да гарантира защита на 100% и че ефективността на ваксините варира всяка година. Много ниската й ефективност през този грипен сезон обаче е безспорен феномен. Той се асоциира и с множеството случаи на хора, разболели се от грип, въпреки че са се ваксинирали, при това навреме.

 

Според здравни експерти от САЩ съставът на стандартната противогрипна ваксина, която през есента е поставяна в страните в Северното полукълбо, е аналогичен с този на ваксината поставяне в южните страни. Това означава, че подобна ниска ефективност може да се очаква и тук. Това обяснява защо тазгодишният грипен сезон до момента е тежък и за ваксиниралите се.

 

Данните сочат, че най-активен до момента е бил щамът, означаван като H3N2 – разновидност на грипния вирус тип А. Противогрипната ваксина, прилагана тази година осигурява едва около 10% защита от него, но за сметка на това е гарантира много висока протекция срещу по-разпространените грипни вируси от тип В, както и срещу опасния щам H1N1, означаван като „свински грип“.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За сравнение, данните от миналата година сочат, че тогавашната ваксина е показвала около 35% ефективност срещу всеки от посочените щамове на грипния вирус.

 

В условията на намалена ефективност на ваксината, дори ваксинираните хора трябва да полагат усърдни грижи за превенция на заразяването с грип. Само така може да се надгради над превантивната основа, подсигурена от ваксината. Затова в разгара на сезона на грипа не трябва да се подценява ролята на личната хигиена, приемът на природни имуностимулатори и предпазването с маски на публични места.