Първите разработки на ваксина срещу ковид ги очакваме в периода януари март следващата година. След като преминат успешно изпитанията на разработените продукти, ще може да се говори за старт на производство. Най-оптимистичният вариант човечеството да има ваксина срещу коронавируса е в края на следващата 2012 г.


Какво имаме досега, интересен преглед ни дава украинското издание Unian.net


Към момента около 70 държави по света работят по разработка на ваксина срещу коронавирус. В началото на януари тази година китайските учени успяха да разкодират генома на SARS-CoV-2 коронавирусът причинител на COVID-19, което и даде възможност за старт по разработките на ваксина.


 

Ваксина се търси в около 70 държави, в това число 20 различни фармацевтични компании работят по създаването на продукт. На 6 април от СЗО съобщиха, че процесът на изпитанията може да се ускори, въпреки това създаването на ваксина ще отнеме не по-малко от година, след което ще е необходимо да се проведе задължителен минимум от клинични изпания, за да се докаже безопасността и ефективността на продукта. Отделно за производството на ваксината в задоволително количества ще е необходима година.


Експертите в САЩ предполагат, че надеждна ваксина ще има за пролетта на следващата година, тоест преди началото на следващата вълна на новия пандемичен вирус. Няколко разработки вече са в първа фаза на клинични изпитания, една от които е на Moderna, за която подадохме информация по-рано. По-продължителна е следващата фаза на клинични изпатиния, която вкючва по-висок брой доброволци и цели потвърждаване на безопасността на продукта. 


Друг продукт в процес на изпитание е на фармацевтимната компания Inovio, която в момента тества продукта си при 40 доброволци от Филаделфия и Канзас-сити. Заключение за безопасността на продукта очаква да получат от компания през лятото и при успех оттам планират производстото на 1 млн. дози ваксини в края на годината.


В предклинична фаза е и друга разработка в САЩ, наречена PittCoVacc. Към момента се очаква разрешение от FDA за старт на първа фаза на клинично изследване. Принипът на действие на ваксините е да се въведе част от вирусен протеин, вследствие на което имунната система на ваксинирания да образува защитни антитела. При опитите тази ваксина е показала постигане на необходимото количество антитела за срок от 14 дни, което се приема за стандарт. Предимството на тази разработка е, че не иска хладилни условия за съхранение и транспорт, но изпитването ѝ ще отнеме година.


В Турция също са приключили предклинични изпитания на ваксина, която се прилага посредством пластир с микроигли. Очаква се скоро изпитанията ѝ да започнат при хора. 


Резултати от предклинични изследвания още в начало на лятото се очакват за две ваксини в Австралия. Едната е векторна, другата рекомбинатна ДНК. Разработка са на Оксфордския университет и Inovio Pharmaceutical. След това започват първите тествания с доброволци. 


Учени в Германия са успели да разработят инхибитор, който предотвратява размножаването на SARS-CoV-2. Продуктът е преминал лабораторни изследвания, но създаването на лечение за болни с ковид ще отнеме няколко години. 


В Испания също се работи усилено за разработването на ваксина. Очаква се такъв прототип да има в края на април. Техни лаборатории, в това число и техният Национален център по биотехнологии, имат значителен напредък при разработки на лекарства.


Полски иследователи са успели да създадат препарат, който да намалява активността на коронавируса. Химичното съединение HTCC на основата на хитозан, се свързва с протеина в „короната“ и блокира връзката между вирусния протеин и рецептора на клетката. Очаква се преминаване в първа клинична фаза на препарата. 


През есента се очакват да започне тестването на ваксина, която от края на март е в предклинични изследвания в Италия


Във Франция работят усилено върху използването на кръвна плазма от преболедували възстановили се пациенти върху болни. В тестовете са се включили 200 доброволци, 60 от които са изкарали ковид.


Френски учени изследват и препарата Hemo2life, на който се възлага надежда да помага при лечението на усложненията от ковид – възпаление на белия дроб. Препаратът е създадено на основата на хемоглобин от морски червеи. Той може да доставя 40 пъти повече кислород, отколкото хемоглобина при човека. За тестването му са се включили 10 доброволци. 

 

Източник:
www.unian.net