Множествената (мултиплена) склероза е автоимунно възпалително заболяване, чието лечение включва потискане на активността на клетките на имунната система. Засяга миелиновата обвивка на нервните клетки, чиято функция е да ги изолира и да им помага бързо да предават електрически импулси.

 

В-клетките, които нормално участват в имунния отговор, атакуват миелиновата обвивка. По този начин те нарушават нормалното предаване на нервните импулси. Хората с това прогресиращо заболяване изпитват симптоми като изтръпване, тремор, умора или замъглено зрение.


 

Лечението на пациенти с множествена склероза включва използването на моноклонални антитела - anti-CD20, които значително подобряват тяхното състояние. Те могат да намалят или дори да спрат прогресията на заболяването.

 

Този тип медикаменти действат върху В-клетките, намалявайки тяхната възможност да атакуват миелина. Заради потискането на имунната система, пациенти, подлагащи се на този тип терапия, се считат за имунокомпроментирани.

 

Ново проучване публикувано в Nature Medicine проследява действието на РНК-ваксините срещу COVID-19, като Pfizer-BioNTech и Moderna, при пациенти с множествена склероза, подложени на anti-CD20 терапия и дали организмът им ще реагира.

 

Действието на ваксините срещу COVID-19 се осъществява чрез стимулиране на имунната система, с цел да се генерират антитела към вируса, предизвикващ болестта.

 

Тъй като много пациенти с автоимунни заболявания са зависими от анти-В-клетъчна терапия, за да контролират прогресията на тяхното състояние, е важно да се проследи по какъв начин ще реагира организмът след ваксинация.

 

Д-р Амит Бар-Ор, чиято практика е основно насочена към лечение на пациенти с мултиплена склероза, остър дисеминиран енцефаломиелит, автоимунна енцефалопатия, васкулит и миелит, е водещя изследовател на проучването.

 

След ваксинацията на пациенти, прилагащи терапия с anti-CD20, учените наблюдавали имунен отговор, включващ Т-клетки, дори и сред такива с намалени нива на антитела.

 

Проведеното проучване е малко и включва само 20 пациенти с множествена склероза. Разрастващо се такова, с 600 участници, ще оцени ефективността на прилагането на допълнителни дози ваксина.

 

Въпреки че пациентите с множествена склероза произвеждат по-малко антитела към коронавируса в сравнение с хора, които не приемат имуносупресиращи лекарства, техните Т-клетъчни отговори са добре изразени. Това показва, че ваксинацията вероятно ще осигури достатъчна защита срещу COVID-19.

 

Според National Multiple Sclerosis Society (NMSS) пациенти, приемащи anti-CD20 трябва да се ваксинират, тъй като рисковете от COVID-19 надвишават всички потенциални рискове от ваксината.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccines-work-in-ms-patients-despite-immunotherapy-treatment#Does-vaccination-work-when-the-immune-system-is-compromised?-

https://www.nature.com/articles/s41591-021-01507-2

https://www.nationalmssociety.org/coronavirus-covid-19-information/multiple-sclerosis-and-coronavirus/covid-19-vaccine-guidance