На въпроса: “Ваксината предпазва ли ни от дълъг COVID-19?”, Одил Луне, професор по инфекциозни болести в университета в Париж отговаря без съмнение, че ваксината подпомага за това по два начина:

  • Намалява риска да се заразим с COVID-19;
  • Намалява до два пъти риска от прекарване на дълъг COVID-19

Няколко проучвания показват сходни данни за ефективността на ваксината срещу продължителния COVID-19

Статията, публикувана на 1.09.2021 г. в Lancet Infectious Diseases е убедителна.


 

Проучването, ръководено от екипа на Клеър Стийвс от King’s College of London, работи с данните от потребителите на приложението за проследяване Covid Symptom Study във Великобритания. Резултатите са сравнени с неболедували и неваксинирани хора.

 

От всичките 592 души, напълно ваксинирани - с пълен ваксинационен курс, от две дози, само 5,2% са се оплакали от симптоми 28 дни след боледуването, в сравнение с неваксинираните, при които процентът е значително по-висок – 11,4%.

 

Отвъд свойствата на ваксината да предпазва, дали с ваксинирането могат да се облекчат симптомите на дълъг COVID-19, проф. Луне отговоря, че все още няма категоричен отговор, тъй като резултатите до момента са противоречиви.

 

Друго проучване, ръководено от епидемиолога Вие-Ти Тран и публикувано на 1.10.2021 г., показва, че сред 910 изследвани пациенти, участващи в групата ComPaRe, ваксинирането значително е намалило симптомите на дълъг COVID-19. 16% от пациентите са съобщили за изчезнали симптоми на 120-тия ден, срещу 7,5% в контролната гупа.

 

Въздействието на симптомите на дългия COVID-19 върху ежедневието също не е за подценяване – 38,9% от пациентите съобщават за значително влияние върху ежедневния им живот, срещу 46,4% в контролната група.

Предотвратяване на силен имунен отговор

Екипът на Акико Ивасаки, професор по имунология от университета в Йейл, е извършил проучване, което все още не е публикувано, с групата американски пациенти Survivor Corps, чиито резултати са сходни.

 

Проф. Ивасаки предполага, че ваксинирането помага на имунната система да се бори срещу остатъчните елементи от вируса в организма и да ги елиминира. Според него ваксинирането би могло да предотврати силен имунен отговор при среща с вируса.

 

Резултати от изследвания в тази насока са били представени от проф. Доминик Салмон-Серон на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, който се е състоял в края на месец юли.

 

От 100 ваксинирани пациенти, прекарали дълъг COVID-19, 35% са съобщили за повторна поява на симптомите, но след две седмици, състоянието на 25% от тях се е подобрило.

 

Ваксината би могла да облекчи симптомите, регулирайки неподходящия имунния отговор.

 

Засега медицинският преглед остава необходим преди прибягването към ваксинация, за да се направи преценка според конкретния случай. Това препоръчват още от февруари здравните власти, относно ваксинацията на пациенти, преболедували ковид.

 

Главната здравна дирекция съобщава, че за момента няма научни данни, които да опровергават поставянето на ваксина на пациенти, които имат симптоматика на продължителен COVID-19.

 

Напротив, в случай на симптоми на дълъг COVID-19, дължащи се на неконтролирана инфекция, ваксинирането дори би допринесло за ефективно лечение на заболяването.

 

Ключовите механизми на продължителния COVID-19 остават все още неизяснени и тяхното сложно естество ясно се показва при различните реакции към ваксината при всеки един човек.

 

Източници:

www.lemonde.fr

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099%2821%2900460-6/fulltext