При пациенти, страдащи от възпалително заболяване на червата (IBD), болест на Крон(CD) и улцерозен колит (UC) се наблюдава сериозно възпаление на гастроинтестиналния тракт. Поради тази причина лекарите много често назначават  имунна терапия.

 

Имунната терапия може да включва антагонисти на тумор некротизиращия фактор (TNF), не-TNF насочени биопрепарати, имуномодулатори и прицелна терапия с малки молекули. При прилагане на имуносупресиращи препарати е възможно отслабване на имунната система на пациентите, като по този начин ги прави по-податливи на инфекции.


 

Според няколко проучвания, възпалението на червата не увеличава риска от COVID-19 или риска от по-тежко протичаща инфекция. При такива пациенти, които са подложени на лечение с тиопурини и кортикостероиди обаче се наблюдава повишен риск.

 

Друго откритие, което учените направиха е, че коронавирусът може да предизвика възпаление на клетките на гастроинтестиналния тракт директно, посредством мембрано-свързани рецептори за ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE-2).

 

Въпреки че утежняването на възпалителното състояние от COVID-19, не е подробно описано, много проучвания насочват към твърдението, че вирусът може да удължи негативното действие предизвикано от заболяването на червата.

 

Според някои налични проучвания за пациентите с възпалително заболяване на червата е важно да се ваксинират. Въз основа на тези проучвания учените предлагат, че независимо от медицинските терапии, на които са подложени, пациентите могат да се  ваксинират с РНК-ваксина срещу COVID-19.

 

Ново проучване наблюдава ползите и вероятните негативи при ваксинацията на пациенти с възпаление на червата, които подложени на имуносупресивна терапия. То е публикувано в списание GastroHep.

 

Участващите изследователи проверяват всички публикувани изследвания, свързани с различните фази на проучването за ваксинации срещу COVID-19, изявления от фармацевтични компании, позицията на Международната организация за изследване на възпалителното заболяване на червата, данни от регистъра за безопасност и доклади от регулаторните органи по лекарствата.

 

Учените проследяват и въздействието на ваксините върху специални групи, включващи бременни пациенти с възпаление на червата, кърмачки и имуносупресирани индивиди.

 

Ефективността на единична доза ваксина срещу COVID-19 при пациенти, подложени на имуносупресивни терапии, като кортикостероиди, имуномодулатори и анти-TNFs, е по-малка, но при поставяне на втората доза се наблюдава ефикасен имунен отговор.

 

Изследователите проверили влиянието на имуносупресиращите лекарства върху ваксините срещу COVID-19, чрез вече направено проучване, включващо 436 пациенти с трансплантация, които приемат имуносупресивни медикаменти. При тяхната ваксинация с Moderna или Pfizer-BioNTech се наблюдава ефикасност.

 

В заключение, изследователите насърчават ваксинацията на пациенти с възпалително заболяване на червата, като при бременни е необходима индивидуална консултация. При деца не е налично достатъчно количество информация, поради тази причина при тях все още не се препоръчва.

 

Източници:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ygh2.473