Изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ работят все по-усилено за създаването на ваксина, която да  предпазва от вируса на HIV, причиняващ СПИН.

В тази връзка, специалистите установяват, че имунната система изработва мощни антитела, насочени срещу вирус, наречен V1V2. Именно чрез тези антитела, организмът блокира HIV инфекцията.

Специалистите смятат, че след като са достигнали до етапа, в който успяват да потиснат инфекциозния процес, то превенцията срещу СПИН далеч не остава само в сферата на въображението и лесно може да бъде приложена.

Анализите на резултатите от клинично изпитване на единствената експериментална ваксина срещу HIV към днешна дата имат скромен успех, но специалистите предполагат, че антителата, насочени срещу V1V2 вирусите, са защитни.

Новите открития сочат пътя към потенциално по-ефективна ваксина, която ще генерира V1V2 насочена към ХИВ, чрез неутрализиращи антитела.

Изследването е ръководено от учени от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), част от американския Националния институт по здравеопазване, Колумбийския университет, Центъра за програмата за изследвания на СПИН в Южна Африка (CAPRISA) и Националния институт на заразните болести, Йоханесбург.

Изследователите са започнали от идентифициране на HIV-инфектирани доброволци. При пациентите са установени естествено развити антитела, насочени срещу HIV, наречени CAP256 VRC26. Този процес се наблюдава няколко месеца след стартирането на инфекцията.

NEWS_MORE_BOX


Използвайки техники, сходни с тези, в по-ранните проучвания на HIV - антитела, учените са анализирали кръвни проби, дарени от доброволците между 15-тата седмица и 4-тата година след заразяването.

Това дава възможност на учените да определят генетичните особености на оригиналната форма на антитялото, за идентифициране и определяне на структурите на редица междинни форми и да се опише взаимодействието между вирус и антитяло, което стимулира съзряването на CAP256 - VRC26 до крайната му форма.

Изследователите са на мнение, че в най-скоро време ваксината ще бъде факт.