Ако поради някаква причина закъснявате с противогрипната ваксина, не се притеснявайте. Никога не е късно да се имунизирате. През последните години се наблюдава изместване на пика на грипната епидемия към зимните месеци. Проблемът със заболяването и разпространението все още е изключително сериозен, въпреки достъпа до информация и наличните на пазара ваксини. 13% от смъртните случаи в световен мащаб са вследствие на грип или произтичащи от него вторични респираторни инфекции. Цифрите могат значително да се променят, ако повече хора заложат на профилактиката.


Ваксинацията e разумно и отговорно решение, което може да предпази от грипа и коварните му последствия, както вас, така и хората, с които сте в контакт.

 


Как се променя епидемичната картина на грипа?

Наблюдава се любопитна тенденция в световен мащаб – променя се епидемичната картина за редица болести. Това важи и за грипа, който през последните 20 години постепенно измества своя пиков период. Вече се разгръща по-късно отпреди, като FluNet отбелязва, че от 2010 г. насам не е регистриран ранен пик на грипната епидемия в Европа. 


Същевременно се появяват все повече доказателства, че имунитетът, придобит след ваксина, отслабва междусезонно. Следователно е препоръчително да се имунизирате по възможност близо до пика на епидемията и не по-рано от 4 месеца преди него. Това означава, че не е късно да се ваксинирате и през зимата.


Промените в епидемичната картина дават основания на учените и здравните власти в Европа да преосмислят стратегията за справяне с коварното инфекциозно заболяване. Препоръчва се краят на ваксинационната кампания да се удължи възможно най-много, за да се осигури максимален обхват, особено на уязвимите групи. Това са хората с хронични заболявания, възрастните над 65 години, както и бременните жени. 

 

Хората над 65 години може да се ваксинират безплатно

Въпреки сериозните последствия, които грипът нанася върху икономическото състояние, и здравословните последици при възрастните и хронично болните, ваксинационното покритие в България е изключително ниско. Едва 3% от населението ни се имунизира срещу грип годишно, което води до тежки и бързо разрастващи се епидемии. Световната здравна организация има за цел да постигне 75% ваксинация на попадащите в рисковите групи. Правят се крачки напред, за да се намали и черната статистика.

 

През 2019 г. за първи път в страната се предлагат безплатни ваксини за възрастните над 65 години, като инициативата е част от Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактика на сезонния грип 2019 – 2022 г. През настоящата година са осигурени имунизации за 10% от хората над 65 години, а през следващите четири се планира поетапно да се достигне до 25%.

 

Личните лекари, които изпълняват Програмата, ще могат да преценят кои от пациентите им са най-уязвими и да ги защитят от грипа с безплатна ваксинация.


Грипът е тежко, но подценявано заболяване. Нека не забравяме – ваксинацията може да спаси живот!