Ваксинирането е най-ефикасната превантивна мярка срещу грип, приложима и при деца, и при възрастни. Много често обаче ефектът на ваксината против грип при възрастните хора е много слаб и те не успяват да изградят сигурен имунитет срещу вируса. Ново проучване показва, че има достъпно средство за преодоляване на това неудобство.

 

Основната цел на ваксината против грип е да представи на имунната система актуалните за сезона грипни щамове, в омаломощен вид и в недостатъчни за отключване на инфекция количества. Внесени в организма в омаломощен вид, те не могат да отключат вирусна инфекция, но позволяват на имунната система да си изгради защитни механизми срещу тях, т.е. имунитет. За постигане на тази цел е важно имунната система да бъде в добро състояние и да разполага с необходимите ѝ ресурси. 


 

Факт е, че с възрастта потенциалът на имунните компоненти отслабва. Това обяснява защо хората над 60-годишна възраст са групата, при която ваксината против грип е най-слабо ефективна. От една страна, тя невинаги осигурява очаквания имунитет, а от друга – може да има противоположен ефект и да провокира вирусна инфекция.

 

Проучване, проведено от научен екип към Университета в Нотингам (Англия), посочва причината за този феномен. Нещо повече – учените представят и начин за повишаване ефективността на сезонната ваксина против грип при възрастните хора.

 

Учените сравняват резултатите от ваксинирането при две групи възрастни хора, разделени на база на очакванията им за ефекта на ваксината. Установено е, че много по-ефикасен е имунитетът срещу грип, който си изграждат хората с позитивна нагласа към ваксината. Заключението на екипа е, че психологическият фактор има огромно значение върху активността на имунната система. Така емоционалният баланс на организма, особено в периода на ваксиниране против грип, може да повиши значително ефекта на ваксината.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Резултатите от проучванетo са публикувани в специализирания журнал Brain, Behavior and Immunity. Събрани са данни от 140 души над 65-годишна възраст, ваксинирани против грип. В рамките на 6 седмици са мониторирани физическата им активност, качеството на съня, хранителните им навици и емоционалното им състояние.

 

Установено е, че именно психологическата нагласа е факторът, по който най-лесно може да се предвиди ефектът на ваксината против грип в тази възрастова група. При хората, които са запазили добро емоционално състояние по време и непосредствено след ваксинирането, са установени с около 14% повече антитела срещу грип, 6 седмици след поставяне на ваксината.

 

Посочените резултати още веднъж доказват колко лесно имунната ни система се влияе от стресовия фактор и дават достъпна препоръка за повишаване ефективността на ваксината против грип, от която може да се възползва всеки.