Диабетно болните, които се ваксинират против грип, са по-малко предразположени към влизане в болница заради съдови или респираторни проблеми, показва скорошно проучване.
 
Изследователите са разгледали данните, свързани с процеса на стареене, затлъстяването и заболяванията на почти 125 хиляди души с диабет тип 2 в Англия, събирани в продължение на 7 години. 
 
Противогрипната ваксинация е свързана с 30% по-малко случаи на хоспитализация, вследствие на инсулт, 22 на сто по-малко случаи на сърдечна недостатъчност, както и 15% спад в случаите на пневмония или грип, докладват лекарите.
 
„Повечето тежки усложнения, причинени от грипа, се проявяват при по-възрастните хора, които страдат от дългосрочни заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания и астма“, обяснява пред Reuters водещият автор на изследването д-р Естер Вамос от Imperial College London
 
За да разберат как грипните ваксини могат да повлияят на шансовете за хоспитализация и смърт при диабетиците, изследователите са анализирали данните за възраст, тегло, тютюнопушене и пол на пациентите, както и на това дали имат поставени диагнози за други заболявания.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Специално внимание е обръщано по време на грипните месеци през зимата и лятото.
 
Установено е, че пациентите с поставена грипна ваксина, са имали 24% по-нисък коефициент на смъртност в периода на проучването.
 
При тях се наблюдават и по-ниски нива на хоспитализация заради инфаркт. Разликата обаче не е достатъчно голяма, за да може да се изключи възможността това да се дължи на случайност, подчертават учените. 
 
Дори така, констатациите подчертават позите от ваксинацията, изтъква д-р Лора Розела, изследовател на общественото здраве в Университета на Торонто.
 
„Добре известно е, че хората с хронични заболявания, включително сърдечносъдови, е по-вероятно да страдат от усложнения от грип. Поради тази причина, най-добрата защита при тези хора е на пъвро място предпазването от грипа, което се постига главно чрез противогрипната ваксина“, категорична е д-р Розела.