Ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer и BioNTech предпазва от мутацията на коронавируса, която бе открита във Великобритания през септември 2020 г., и се отличава с по-висока заразност.

 

Друга нова ключова мутация на вируса, открита в Южна Африка, стана причина за по-бързото му разпространение там и предизвика опасения за ефективността на вече разработените ваксини, предава The Guardian.


 

Проучването на учени от Pfizer, BioNTech и Тексаския университет показва, че ваксината на Pfizer е ефективна срещу 16 възможни мутации на коронавируса.

 

Нито една от тях не е оказала значително влияние върху действието на ваксината. Предвиждат се допълнителни проучвания за ефективността на ваксината срещу други мутации на вируса.

 

Проучването все още не е потвърдено и рецензирано от независими експерти. Ограниченият му обхват изисква допълнителни изследвания, за да се потвърди, че ефективността на ваксината е също толкова висока при мутиралите версии на вируса.

 

Изследователи от Pfizer и Тексаския университет вземат кръвни проби от 20 души, на които е била поставена ваксината на Pfizer и BioNTech. След това тестват способността на техните антитела да неутрализират коронавируса, който съдържа мутацията N501Y. Тази мутация е свързана с промяна във вирусния шипов протеин, чрез който вирусът се разпространява.

 

В резултат на тази мутация се повишава способността на вируса да заразява човешки клетки.

 

Проучването показва, че антителата на ваксинираните могат да предпазят от вируси, които имат мутацията N501Y. Друга ключова мутация на вируса – E484K, която се среща в южноафриканския му вариант, все още не е проучена.

 

Предстои да се тества и ефективността на ваксината при коронавируса, съдържащ пълния набор от мутации във вирусния шипов протеин.

 

Възможно е различните мутации да взаимодействат помежду си, за да повлияят на цялостната структура на шиповия протеин, което може да повлияе на ефективността на ваксината. Ето защо в идеалния случай мутациите трябва да бъдат тествани заедно.

 

Ваксините действат чрез стимулиране на имунния отговор на организма, който произвежда различни антитела срещу различните части на вируса. „Следователно бихме очаквали, че имунният отговор на човек е достатъчно разнообразен, за да се справи с някои промени в структурата на вируса“, ​​посочва Дебора Дън-Уолтърс, професор по имунология в университета в Съри.

 

Според нея до момента няма доказателства, че мутациите на вируса имат някакво влияние върху ефективността на антителата, които се произвеждат благодарение на ваксината.

 

По думите ѝ при влияние на новите мутации върху ефективността на ваксината, бързо могат да се извършат промени в технологията за производство на ваксината.