Ковидът е сериозно заболяване и разпространението на коронавирусната инфекция е сериозен проблем за населението. Поради тази причина постигането на популационен имунитет е изключително важно.

 

С разработването и въвеждането на ваксините срещу COVID-19 възможността за групов имунитет изглежда възможна.


 

Въпреки това цената на ваксините, логистичните проблеми около доставянето им и появата на резистентни варианти сериозно затруднява постигането на тази цел.

 

Ново проучване появило се в medRxiv отбелязва вероятността инактивираната полиомиелитна ваксина (IPV) да предизвиква появата на антитела, които блокират синтеза на нуклеиновата киселина на коронавируса.

 

Фактът, че вече съществуваща и активно прилагана ваксина би могла да предизвиква появата на хуморален имунитет срещу COVID-19 е много важно откритие. Това може да подпомогне борбата срещу пандемията.

 

Причината учените да проверяват за наличие на антитела срещу COVID-19, получени в резултат на ваксинация срещу други вируси, са структурните или механичните прилики на различните патогени.

 

Те търсят връзка между ваксината срещу коронавирус и полиомиелитната ваксина заради наличието на протеина nsp12, който се нарича още рибонуклеотид-зависима полимераза (RdRp).

 

Този ензим е важен за всички РНК вируси, защото е необходим за синтеза на вирусната нуклеинова киселина и репликация. При полиомиелита и коронавируса се наблюдава значително сходство в нуклеопротеина.

 

Антителата за COVID-19 RdRp се свързват с RdRp на полиовируса, наречен 3Dpol. Тъй като протеинът 3Dpol е включен във ваксината срещу полиомиелит, е вероятно тази ваксина да поддържа ефективен имунен отговор и срещу коронавируса.

 

В проучването изследователите наблюдават 300 участника - мъже и жени на възраст около 51 години. Нито един от тях не съобщава за среща с COVID-19 или за ваксинация срещу вируса. Също така в последните 12 години те не са били реимунизирани за полиомиелит.

 

28 дни след прилагането на инактивирана полиомиелитна ваксина мускулно, кръвта им е тествана за полиовирусни антитела, включително анти-3Dpol антитела.

 

При 85% от участниците в този период се наблюдава повишаване в анти-3Dpol антителата, а при 12% се отбелязва спад. При около 2% те са непроменени, защото в началото на изследването участниците имат високи нива на антитела.

 

Възможното инхибиране на синтеза на коронавирусната РНК също се прави на база анти-3Dpol антителата.

 

По-малко от 2% са дали положителни резултати за коронавирусна инфекция в този период от 28 дни. Симптомите им са леки - температура, отпадналост, болки в гърлото, като изчезват до 3 дни. От всички участници няма нито един смъртен случай или хоспитализиран.

 

Въпреки индивидуалните вариации, инактивираната полиомиелитна ваксина показва способност да намали риска от тежка прогресия на COVID-19 при позитивиране. Само трима от 54 случайно тествани участници имат склонност към вирусна репликация, която би могла да доведе до симптоматично заболяване.

 

По-голямата част от глобалното население е имунизирано срещу полиовирус като част от имунизационните програми за деца.

 

Въпреки това нивата на антитела при възрастни са много ниски и е малко вероятно те да могат да предпазят от заразяване с COVID-19.

 

Резултатите от това проучване са приложими само за тези хора, които са се ваксинирали с инактивирана полиомиелитна ваксина през последните 28 дни.

 

Необходими са допълнителни проучвания, които да оценят степента на защита в различните групи от хора срещу вариантите на COVID-19.

 

Бъдещите проучвания могат да включват по-голяма популация в различни точки на света, което ще помогне да се разбере как се проявява имунният отговор към полиомиелитната ваксина в различни условия, различни възрастови групи и при различен етнически произход.

 

Източници:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.05.21264598v1