В рамките на последните четири десетилетия, откакто бяха документирани първите случаи на СПИН, учените постигнаха огромни крачки в лечението на инфектирани с ХИВ, превръщайки някогашната смъртна присъда в управляемо състояние.


Това, което все още е трудно за разработване е ваксина, която да „обучи“ човешката имунна система да се предпазва от инфекцията, преди тя „да пусне корен“.


В световен мащаб засегнатите от вируса са около 38 милиона души. Голяма част от хората имат достъп до медикаменти за потискане в определена степен на инфекцията - антиретровирусна терапия.Важно да се отбележи е и напредъкът в известна степен по отношение на профилактиката на заболяването. Освен терапия за борба с инфекцията, има и медикаменти, с които се извършва превенция на заболяването – т. нар. преекспозиционна профилактика. Преди контакт се приемат таблетки, които имат за цел недопускане размножаването на вируса. Смята се, че защитата достига до 99 %.


Недостатък на разработените терапии е, че организацията не е достатъчно добра по всички точки на света, казва Ханеке Шуйтемакер - глобален ръководител на отдела за разработване на вирусни ваксини към Johnson & Johnson.


Към момента се провеждат две изпитвания за ефикасност на ваксина срещу ХИВ и първоначалните резултати се очакват още в края на тази година.


Ваксините срещу COVID-19 бяха разработени за рекордно кратко време и показаха забележителни нива на безопасност и ефикасност, като спомогнаха за намаляване на натовареността на здравната система.


Разликите с коронавируса и човешкия имунодефицитен вирус са, че имунната система при човека не може самостоятелно да ликвидира вируса на СПИН, докато причинителят на COVID-19 може да бъде самоизчистен.


ХИВ разполага с протеини с форма на шипове на повърхността си, които са обект на разработването на ваксината. Но докато COVID-19 има десетки добре познати варианти, които циркулират по целия свят, ХИВ има стотици или хиляди варианти във всеки инфектиран човек, казва Уилям Шийф, имунолог, ръководещ разработването на иРНК ХИВ ваксина в изследователския институт на Скрипс.


Ваксината J&J използва подобна аденовирусна технология на своята ваксина срещу COVID-19. Или с други думи генетично модифициран вирус, който доставя генетични товари, носещи инструкции за гостоприемника по разработване на "мозаечни имуногени" - молекули, способни да предизвикат имунен отговор на голямо разнообразие от ХИВ щамове.


Източници:
https://www.fiercebiotech.com/biotech/j-j-gears-up-for-clinical-test-hiv-vaccine-efficacy
https://www.jnj.com/innovation/what-is-a-mosaic-hiv-vaccine