Първото проучване за ваксина срещу ебола в Африка демонстрира обещаващи резултати.
 
По думите на учените това е изключително важна стъпка, тъй като други ваксини демонстрират по-ниски нива на ефективност сред жителите в Африка. 
 
Тестовете са проведени сред жителите в Уганда, както и сред доброволците от Америка и сочат, че до момента демонстрират безопасност и предизвикват имунен отговор сред всички участници. 
 
Вирусът на ебола е отнел живота на повече 6900 души на територията на най-засегнатите страни – Сиера Леоне, Либерия и Гвинея. 
 
Към момента все още няма одобрена ваксина срещу вируса, въпреки че се провеждат няколко проучвания в тази насока. 
 
Целта на една успешна ваксина е да създаде антитела в организма на здравите хора, които могат да се борят с бъдещи инфекции
 
Учените от Националния здравен институт в САЩ тестват експерименталната ваксина сред здрави доброволци в Уганда. Преди това са я тествали и в САЩ. Изследователите обясняват, че това е първото проучване, което демонстрира безопасност и имунен отговор на експериментална ваксина срещу вируса на ебола сред населението в Африка. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според данните от проучването 57% от жителите на Уганда, на които ваксината бива поставена, развиват антитела срещу ебола. 
 
Необходимо е обаче провеждането на допълнителни тестове, за да се установи дали антителата са достатъчно силни и дали могат да осигурят защита срещу опасния вирус в дългосрочен план, пише още BBC.