Опустошителните ефекти на деменцията може и да не представляват проблем в близкото бъдеще, сочи скорошно проучване. Изследователи от Югозападния медицински център към Университета на Тексас съобщиха, че са разработили ваксина, която би могла да научи тялото да атакува причините за Алцхаймер, преди болестта да започне да спира когнитивните функции.

 

За момента ваксината е тествана единствено върху животински модели, но е дала резултат, таргетирайки както амилоид-съдържащите плаки, така и тау протеините: и двете се смятат за отличителни белези, по които болестта на Алцхаймер може да бъде окончателно идентифицирана.


 

Ваксината използва ДНК от протеините на Алцхаймер, за да научи имунната система на организма да се бори срещу съответните съединения и да ги спре да се натрупват в мозъка. За разлика обаче от минали опити, които се оказаха, че причиняват мозъчен оток, когато инжекцията се поставя мускулно, настоящата ваксина се инжектира повърхностно в кожата. Инжектираните кожни клетки след това произвеждат верига от три молекули от бета-амилоид, а тялото реагира, продуцирайки антитела, които от своя страна предотвратяват натрупването на амилоид и тау.

 

Тъй като ученитее не знаят кога точно протеините се образуват в мозъка, лекарите ще провеждат изследване на мозъка посредством позитронно-емисионна томография (PET), за да установят подходящия момент за прилагане на ваксината върху страдащите от коварната болест.

 

„Това проучване е кулминация от десетилетия на изследвания, които многократно демонстрираха, че ваксината може ефективно и безопасно да се насочи към това в животинските модели, което според нас може да причини болестта на Алцхаймер“, споделя изследователският екип.