Персонализирана ваксина срещу рак предотвратява развитието на смъртоносна форма на кожен рак за години, показва малко проучване с участието на доброволци.


За ваксините срещу рак се споменава все по-често от десетина години насам. За разлика от ваксините срещу инфекциозни причинители, тези представляват форма на имунотерапия срещу вече съществуващи ракови клетки. Тези специфични ваксини обучават имунните клетки, конкретно, Т-клетките да разпознават раковите и да насочват действия към унижаването им, без да засягат здравите в организма. 


Въпросната експериментална ваксина „обучава“ Т-клетките да откриват специфични протеини на меланома – най-коварният кожен рак. Изследователите откриват, че Т-клетките продължават да ги помнят дори четири години след ваксинацията като междувременно надграждат способностите си да разпознават повече, свързани с меланома протеини.Изследователите предполагат, че благодарение на ваксината Т-клетките успяват да убият раковите. Веднъж убити раковите клетки се разпадат, но с това дейността на Т-клетките не се преустановява. Така последните изучават раковите останки и регистрират получената от тях информация за бъдещи атаки. 


За да се установи ефективността на метода, в проучването са включени само 8 пациенти-доброволци. Но дори и ограничените данни показват, че ваксината предизвиква постоянен имунен отговор и може да се използва за контрол на онкологично заболяване в комбинация с други терапии, коментират изследователите от Раковия институт „Дана-Фарбър“, Харвардското медицинско училище в Бостън и Кеймбриджския общ научен институт в Масачузетс. 


Включилите се доброволци са пациенти с напреднал меланом, които са претърпели операция. За получаването на ваксините изследователите са взели проби от отстранените тумори. Следва сериозна научна работа: изследване на РНК на всяка индивидуална проба, създаване на генетично копие на протеините от клетките, преценка кои протеини от какви ракови клетки ще бъдат получени – въпросните протеини са неоантигени и действат сигнално за имунната система.


Ваксините де факто съдържат сегменти от тези неоантигени, благодарение на които имунните клетки се научават да разпознават и атакуват раковите.


Осемте доброволци получават персонализирани ваксини 4 месеца след операции по отстраняване на туморните формации. Единствените странични ефекти, които са отчетени за годините проследяване на състоянието им, са леки: умора, грипоподобна симптоматика, отбелязват изследователи в публикацията им в the journal Nature Medicine. В продължение на четири години след ваксинацията изследователите проследяват развитието на Т-клетките, взимайки кръвни проби от доброволците. 


Това, което е поразително и за самите учени, е, че се получава траен имунен отговор при всички пациенти. За този 4-годишен период пациентите са живи, при шестима не се появяват признаци на активно заболяване отново. Тези, при които се е появил рецидив, са получили своевременно необходимото лечение. 


Изследователите не са очаквали ваксините да премахнат напълно рака на пациентите. Замисълът им е бил да се създаде ефективна допълнителна терапия, която да се използва в комбинация с други лечения. При проучването екипът е успял да установи, че ваксините де факто усилват действието на приложените медикаменти, при което ракът при пациентите е бързо елиминиран.


Доста необичайно е да се види пълен ефект на терапията непосредствено след първоначалния ѝ период на приложение при пациенти, коментират онколозите. 


Теоретично, от ваксините се очаква да подготвят имунната система за рака, да обучат и насочат Т-клетките към мястото му на възникване, а след това да се използват медикаменти, познати като инхибитори на контролните точки. Има пациенти, при които последните не създават търсения от онколозите ефект, по неясни за науката на този етап причини. Има данни обаче, че тези медикаменти стават по-ефективни, когато Т-клетките са на мястото при тумора, което и се постига с ваксината. 


За да се потвърдят получените резултати, е необходимо да се проведе по-голямо проучване и сравнение с контролна група. Научна цел е и да се постигне по-бързо получаване на персоналните ваксини. Изготвянето на персоналните ваксините в изследването е отнело между 12-20 седмици. При рационализиране на процеса би могло да се постигне срок от 4-5 седмици, поясняват авторите.

 

Източници:
https://www.livescience.com/melanoma-vaccine-small-trial.html 
https://www.nature.com/articles/s41591-020-01206-4