Ваксина против туберкулоза може да предотврати развитието на множествена склероза, сочат ранни проучвания. 
 
Малко проучване, проведено от изследователите на университета „Ла Сапиенца“ в Рим, установява, че заболяването може да бъде „отблъснато“ още при появата на първите симптоми. За да може ваксината да бъде прилагана на пациенти, диагностицирани с множествена склероза обаче, са необходими още изследвания с участието на пациенти.
 
Според експертите, ако може да се предостави адекватно превантивно лечение още при първия пристъп, това би била голяма стъпка напред в лечението на болестта. 
 
Множествената склероза е заболяване, което покосява централната нервна система – главен и гръбначен мозък, като води до проблеми с движението на мускулите, баланса и зрението. Ранните признаци, които алармират за наличие на заболяването, са чувство на изтръпване, зрителни проблеми и нарушения в баланса. 
 
Около половината от хората, при които се проявяват първите симптоми на заболяването, в рамките на две години развиват множествена склероза, докато при 10% от тях не се откриват други проблеми.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За целта на изследването учените поставят БЦЖ ваксината на 33-ма души, при които се откриват ранните симптоми на множествена склероза. На други 40 участници е дадено плацебо.
 
Изследователите установяват, че след пет години при 58% от ваксинираните с БЦЖ ваксината не е установена множествена склероза, докато този процент при получилите плацебо е 30. 
 
Учените признават, че резултатите са обещаващи, но подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се научи повече за безопасността й при тези пациенти, както и за ефектите й в дългосрочен план. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Neurology.