Прибавянето на специална ваксина към стандартното лечение с химиотерапия може да направи рака на панкреаса чувствителен към ефекта на терапията.

 

Това установили специалисти от Училището по медицина в Балтимор.


 

Тази констатация е от съществено значение, тъй като ракът на панкреса обикновено не отговаря на химиотерапия, която от своя страна е най-надеждното лечение на злокачествените образувания в момента.

 

Това е една от предпоставките за черната статистика, според която едва 5% от болните от този вид рак успяват да доживеят повече от 5 години след получаването на страшната диагноза.

 

Панкреатичният рак често се диагностицира в напреднал стадий, тъй като симптоми често липсват или са неспецифични. Средната преживяемост варира от 3 до 6 месеца.

NEWS_MORE_BOX

 

Поради силно лошата прогноза на това заболяване съвременната медицина се нуждае от ефективни терапевтични подходи, изтъкват учените от Балтимор.

 

До момента обаче единственото по-ефективно лечение е пълната хирургична резекция.

Настоящата ваксина се състои от туморни клетки, които са генетично модифицирани да продуцират гранулоцитен макрофагеален колония-стимулиращ фактор, който играе основна роля в растежа и активацията на антиген-представящите клетки, участващи в системния имунен отговор.

Секрецията на този стимулиращ фактор индуцира имунен отговор към туморните клетки от ваксината, които са сходни с тези на оригиналния тумор.

 

По този начин активираната имунна система напада и него.

В момента текат и други проучвания в САЩ, чиято цел е установяването на безопасността и ползите от добавянето на ваксината към други противоракови медикаменти.

 

Смята се, че ваксината би имала ефект и при други видове злокачествени заболявания като левкемия и рак на гърдата.