Пиридоксинът, по-известен като витамин В6, е витамин от група В, който се среща в месото, яйцата, зърнените храни, както и в бобовите култури.

Допълнителният му прием се прилага, при пиродоксинов дефицит, криещ опасност от развитието на анемия.

Той се използва също и за сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, намаляване на високите нива на хомоцистеин в кръвта и помага при артериални запушвания.

Витаминът е подходящ за облекчаване на предменструалните симптоми, а също и в началните месеци на бременността, съпроводени с гадене и повръщане.

Пиридоксин се използва също за лечение на болестта на Алцхаймер, дефицит на вниманието, разстройство с хиперактивност (ADHD), синдром на Даун, аутизъм, диабет, сърповидно-клетъчна анемия, мигрена, астма, синдром на карпалния тунел, мускулни спазми, артрит, алергии, акне и различни други кожни заболявания, както и безплодие.

Някои хора използват пиридоксин за стимулиране на имунната система, инфекции на очите, инфекции на пикочния мехур и превенция на рак и бъбречни камъни.

NEWS_MORE_BOXПриемът на витамина е през устата. Необходимата доза за поддържане на нормалните му нива се определя от различни фактори.

Дефицитът на витамин В6 изисква дневен прием от 2,5 - 25 мг дневно в продължение на три седмици, след което дозата постепенно се намалява до 1,5 мг на ден.

При предменстуалните симптоми се препоръчват дози от 50 до 100 мг, като от значение е дали има прием на противозачатъчни средства, които изискват по-малка доза.

В нормални условия и добро здравословно състояние без съпътстващи заболявания, дозите също варират, зависейки от възрастта и пола на пациентите.