Малко вероятно е да се постигне необходимото ниво на стаден имунитет срещу коравируса, ако 25% от американците се откажат от ваксиниране срещу коронавируса, коментира в медии водещият специалист по инфекциозни заболявания на САЩ д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания и член на специалната група за коронавируса в Белия дом. 


Благодарение на ваксината може да се постигне между 70 и 75% имунитет на населението, което се дължи на нейната ефективност. Това е необходимото ниво на обхват сред населението, което може да гарантира колективен имунитет.


Според д-р Фаучи федералното правителство има „много работа“, за да насърчи американците да използват ваксината след като тя стане достъпна. „Хората трябва да разберат, че се опитваме да направим всичко възможно за най-доброто за обществото и че ваксинирането срещу коронавируса и безопасна и ефекасна срещу заболяване мярка.“ е цитиран от cbsnews.По думите му е малко вероятно ваксина срещу коронавируса да даде 100% защита срещу инфекцията, правейки сравнени с най-успешната ваксина – тази срещу морбили, която дава най-висок резултат от 97% при прием на две дози.


Администрацията на Доналд Тръмп стартира по-рано тази година операция Warp Speed, чиято цел бе да ускори разратовването и по-късно реализира разпространението на ваксината.


Няколко американски компаниите работят върху разработки за ваксина, като здравният департамент на САЩ започна да си партнира за целта с AstraZeneca. Фармацевтичната компания работи за получаването на ваксина с Оксфордския университет и досега е инвестирала 1,2 млрд. долара за разработката и договорката е за получаването най-малкото на 300 млн. дози.


В страната се провеждат в момента изпитания на четири или пет кандидат ваксини. Очакванията са до края на годината – през следващата САЩ да разполага със стотици милиони дози от ваксината.


Прогнозите са между декември и февруари за част от населението да има ваксини на разположение.

 

В Китай очакват две разработки за ваксини да преминат успешно трета фаза на клинично тестване, което би позволило наличието им за населението през октомври.

 

В момента в света десетина кандидат ваксини са достигнали етап на тестване на безопасността и ефективността при хора. Такъв успех за кратко постигна и Русия с две от разработките си.