Сенатори от две партии ще внесат до дни предложение за отпускането на повече средства за борба с епидемията от вируса Зика, която бързо достига Северна и Южна Америка.
 
Демократите и администрацията на президента Обама вече поискаха от сената, който е под контрола на републиканците, да гарантира 1,9 милиона долара спешни средства за борбата със заразата. Все още обаче не е ясно каква сума ще предложат сега.
 
Много от републиканците обаче са заявили, че имат нужда от още информация и доказателства относно Зика, пише Reuters.
 
По-рано този месец Белият дом заяви, че ще прехвърли 589 милиона долара, но с уговорката, че те не са достатъчни, за да се ограничи заплахата от вируса, пренасян от комарите Aedes egipty.
 
„Трябва да действаме преди 1 юли. Ние сме в надпревара с времето, в надпревара с комарите и точно сега мога да кажа, че комарите имат преднина“, заяви сенаторът от демократите Барбара Микулски. 
NEWS_MORE_BOX
Припомняме, че здравните власти на САЩ съобщиха за евентуални местни огнища на вируса Зика.
 
Причина за повишеното ниво на тревога е, че времето се затопля, което предразполага към по-широко разпространение на комарите. 
 
Беше съобщено за повече от 350 случая на хора, пътували в чужбина, които са се заразили със Зика и после са се върнали в САЩ. Все още обаче няма потвърден случай на заразен в границите на Съединените щати. 
 
Към днешна дата в 30 американски щата са открити опасните комари, разпространители на заразата.
 
Вирусът Зика бе регистриран за първи път в Бразилия през 2015 г. и се свързва с редица неврологични увреждания, сред които микроцефалия и синдрома на Гилен-Баре.