Един от най-големите убийци в световен мащаб, познат на човечеството, е грипният вирус. През историята той, както и други инфекциозни причинители, неведнъж са обезлюдявали градове и села и дори са поставяли под въпрос оцеляването на човешкия род в определени местности.


Днес епидемиологичната обстановка е доста по-различна. Жертвите на грипния вирус са много по-малко, но, за съжаление, все още има такива, а всеки изгубен живот е поражение.


Отново се намираме в грипния сезон и по данни на епидемиолозите текущо пораженията му в Северна и Централна Америка са по-тежки, от тези в Европа.Вярно е, че огромната част от хората, които се заразят с грип, го преболедуват и се възстановяват напълно. Това носи лъжливо усещане за недосегаемост, особено на младите и активни хора. Washingtonpost опровергава това убеждение, споделяйки със света историята на 21 годишния Кайлър Баугман – млад, енергичен и отдаден на фитнеса и доброто здраве мъж. Когато се разболява от настинка покрай Коледните празници, той и семейството му смятат, че просто се нуждае от почивка. Само няколко дни след това обаче, Кайлър развива септичен шок и загива от множествена органна недостатъчност в резултат на грипен вирус.


Неговите близки са потресени и все още им е трудно да възприемат, че грипа е отнел техния син, приятел, любим. Също толкова съкрушени са и синовете, съпруга и общността в Масачузетс, на които е била отдадена Джени Чинг. Когато нейната настинка се влошила, потърсила лекарска помощ, но вече било късно – грипът довел до тежка бактериална пневмония, която тя не усяла да преживее.

NEWS_MORE_BOX


Властите в Америка предупреждават гражданите, че разпространеният там в момента щам на грипа H3N2 Хонконг е особено опасен и винаги носи със себе си повече хоспитализации, усложнения и смъртни случаи.


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести България е била относително пощадена през последната седмица от изтеклата година. За сметка на това през първата седмица на 2018 г. болестността от остри респираторни заболявания е нараснала близо 3 пъти, но все още при малък брой хора се регистрира грипният вирус.


Също по епидемиологични данни, до скоро превалираха случаите на грипен вирус тип В, но вече са регистрирани и болни, заразени с щам тип А – опасния Хонконг H2N3.


Специалистите уточняват, че все още се намираме в началото на грипния сезон и очакват покачване на заболеваемостта в края на януари. Макар и в началото му, България вече даде жертва, в лицето на 3 годишно дете, починало от тип А щам H1N1.


Епидемиолози, лекари и здравни работници съветват винаги да се търси лекарска помощ при съмнение за грип и призовават простудните заболявания да не се подценяват, независимо дали сме млади и здрави или възрастни и болни. Грижете се за себе си и близките си!