Учени започнаха мащабно клинично изпитване, единствено по рода си, за универсална ваксина против грип. Новината беше съобщена в началото на април.

 

Учените се надяват да разработят ваксина, която ще преодолее предизвикателствата, свързани със сезонните промени сред грипните щамове.


 

Сезонната грипна епидемия е постоянно предизвикателство за общественото здраве и ние непрекъснато се сблъскваме с опасността от избухване на пандемия в резултат от появата и разпространението на нови щамове.

 

Новото клинично изпитване е все още във фаза 1. Но това е стъпка напред в усилията да се разработи трайна и широкоспектърна, универсална ваксина срещу грип. Проучването ще има за цел да изпита безопасността, толерантността и имуногенността на ваксината (способността да създава имунитет) при здрави доброволци.

 

Ваксината стимулира защитен имунен отговор срещу много различни субтипове инфлуенца вируси. Тя действа върху частите от вируса, които са еднакви за всички субтипове. Разработването на такава ваксина е проект зароден от няколко години, а именно разработване на универсална ваксина, която ще създава имунитет срещу всички инфлуенца вируси и ще намали заболявемостта от грип.

 

Центърът за проучване на ваксини в Мериленд провежда клиничното проучване. В него ще се включат 53-ма здрави доброволци на възраст между 18 и 70 години. Първите петима участници ще получат една малка мускулна доза (20 µg) от ваксината, за да тестват нейната безопасност.

 

Останалите 48 души ще получат две дози от по 60 µg. Тези участници ще бъдат разделени в 4 групи от по 12 души. 18 до 40 години, 41 до 49 години, 50 до 59 години и 60 до 70 години. Изследователите ще проследят дали и до каква степен имунният отговор варира в зависимост от възрастта и експозицията им до момента на различни щамове инфлуенца.

 

Пациентите трябва да следят температурата си и други жизнени показатели в продължение на една седмица след поставяне на всяка доза от ваксината. Ако тестовете за безопасност се покрият успешно, ваксината ще премине на следващ етап от проучването, което неминуемо ще бъде голям успех.