Австралийската фармацевтична компания Starpharma Holdings обяви, че съвсместно със световноизвестна компания за производство на презервативи, ще раздават кондоми на австралийския олимпийски отбор в навечерието на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.
 
От Starpharma заявиха, че на спортистите ще бъдат раздадени презервативи, които са показали пълна антивирусна защита срещу Зика, при тестванията на продукта. 
 
„Имайки предвид, че вече има регистрирани случаи, в които вирусът Зика се предава по полов път, адекватното предпазване е от отромно значение“.
Коментира главният изпълнителен директор на компаният Джаки Феърли, пише Reuters. 
 
От Олимпийския комитет на Австралия заявиха, че презервативите ще бъдат в допълнение на вече доставените до олимпийското село, в което има автомати във всеки блок. Бройката ще възлиза на 350 хиляди мъжки презервативи и 100 хиляди женски. 
 
От комитета отхвърлиха предположенията, че спортистите, които се завърнат от Рио трябва да преминат през задължителни кръвни изследвания.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Хората, които следват всички препоръки и предпазни мерки, не са поставени във висок риск от заразяване с опасната инфекция. 
 
В края на месец април в Перу, беше регистриран първият случай на разпространение на вируса Зика по полов път. До този момент имаше само предположения, че този тип предаване е възможен.
 
Тогава перуанските здравни власти докладваха, че става дума за 32-годишна жена, която се е заразила от съпруга си. 39-годишният мъж е пътувал във Венецуела и, когато се връща в Перу, заразява жена си. 
 
Масово, вирусът се разпространява чрез тигровите комари aedes aegypti.
 
Към днешна дата продължава да расте броят на случаите на микроцефалия след заразяване със Зика. Вече са регистрирани хиляди случаи на редкия вроден дефект, както и стотици случаи на Синдрома на Гилен-Баре.