На пресконференция, по повод старта на кампания за профилактика на рак на простатата, доц. д-р Красимир Нейков  съобщи, че новите случаи на заболели са 1559.
 


Според  ръководителят на Урологична клиника при Онкологична болница – София, се наблюдава тенденцията към увеличаване на злокачествените заболявания.
 


„В една трета от случаите болестта се установява в напреднал стадий - трети или четвърти.
Целта на кампанията, за ранна диагностика на рака на простатата, е да се обхванат болните в първи-втори стадий, когато заболяването е лечимо, категоричен е  доц. Нейков.
 Препоръчително е всеки мъж над 50 години да си направи диагностика, независимо дали има оплаквания или не. С реализацията на кампанията се очаква да се повиши активността сред мъжкото население на България и да се акцентира върху здравния и социалния аспект на заболяването. У нас ракът на простатата е на трето място сред злокачествените заболявания при мъжете. На всеки 100 000 български мъже, 42 са с рак на простатата.
 


В периода от 15 март до 15 май ще се извършват безплатни прегледи за профилактика на рак на простатата. През двата месеца, водещи специалисти - уролози и онколози ще правят профилактични прегледи в София, Русе, Свищов и Сливен.
 

Предвижда се да бъдат направени изследвания на около 5 хил. мъже в рисковата възраст над 50 години. Изследването ще се осъществява чрез кръвен тест.
 

Инициативата е част от започващата на 23 февруари Национална кампания за профилактика на рака на простатната жлеза. Тя ще премине под мотото „Ракът на простатата е лечим, ако е открит рано". Нейната цел е да насочи общественото внимание към сериозността на заболяването и да се популяризира значението на ранната диагностика в борбата с болестта.