Устройство с дистанционно управление, което се имплантира в носовете на хора с тежко главоболие, създадоха учени.


Приспособлението пуска леки електрически шокове и се поставя по хирургически метод над нервите в горната част на носа при пациенти, които страдат от мигрена.


При пристъп на мигрена, пациентите трябва да натиснат бутона на дистанционното, настройващо устройството да пусне лек шок, който вцепенява нервите и спира болката.Много от специфичните мозъчни механизми, отговорни за развитието на мигрена, все още не са ясни. Счита се, че по време на пристъп спадат нивата на серотонин, синтезиращ се в мозъка. Една от теориите е, че ниските му нива предизвикват внезапно свиване на кръвоносните съдове в мозъка, което води до нарушено зрение и нарастваща чувствителност към миризми, светлина и шум, които придружават главоболието.


Дилатацията, разширяването на кръвоносните съдове, минути по-късно се смята, че причиняват болка.


Обезболяващите лекарства не са ефективни при всички пациенти. Осен това, медикаментите имат и странични ефекти, включително гадене и световъртеж, споделят учените.


Пациентите, които използват устройството, ще водят дневник за промените в състоянието си. Ако методът се окаже успешен, проучването вероятно ще бъде последвано от по-голямо клинично изследване, споделят американските учени от Cleveland Clinic.