Революционен метод за лечение на рака са разработили учени от Института за ракови изследвания в Лондон. Британският екип открил, че формата на злокачествените клетки е тясно свързана с тяхната устойчивост към лечението.

 

На базата на този си извод, те създали технология, благодарение на която, използвайки електронна микроскопия и специален вид наночастици, драматично променили формата на ядрата на раковите клетки.


 

Така те се превръщали от гладко елипсовидно в такова с неправилна форма и много гънки.

 

Изследването им, публикувано в сп. Molecular Systems Biology, разкрива как тази промяна спомагала за умирането на клетката, както и за намаляването на жизнеспособността на цялата клетъчна популация  - две положителни и жизненонеобходими последствия при лечението на рак.

 

Към момента разработката е насочена основно към справянето с рака на гърдата.

 

Специалистите използват откритието си, за да повлияят на имунния отговор на тумора от терапията, като го превръщат в по-слаб и уязвим пред химио- и лъчетерапията. Зловредните клетки отслабват и пред атаките на различните медикаменти, които онкоболните приемат.

NEWS_MORE_BOX

 

„Нашето изследване показва голямото значение на формата на раковите клетки и връзката й с тяхната устойчивост“, посочва водещият автор на изследването д-р Крис Бейкъл.

 

Важно звено в труда на англичаните е фокусирано върху дейността на протеин, наречен ядрен фактор капа-бета (NF-kB), които представлява основна свръзка между карцинома и възпалението в организма.

 

Учените обясняват, че щом имунната система разпознае даден патоген, тя отделя серия от молекули, които да изпълнят процеса, активиращ присъщата й имунна реакция.

 

Този процес включва проводящия ядрен фактор-капа бета (NF-kB) път. Здравият имунитет зависи от чувствителната NF-kB активност, но те трябва да намалят свръхстимулирането на NF-kB или рискуват да причинят на пациентите хронично възпаление.

 

Тази практика „омекотява“ промяната на формата и третирането на раковите клетки, като прави терапията по-леко поносима за болния и не изтощава организма му така, както традиционното лечение на рака.