Изследователи смятат, че са открили нов биомаркер в кръвта, който се свързва с епизодичните пристъпи на мигрена
 
Специалистите от университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ провеждат неврологични изследвания на 52 жени, които са с диагноза епизодична мигрена. Те страдат средно 5,6 пъти от силно главоболие. Наред с тях специалистите изследват и 36 други жени, които не страдат от главоболия и са част от  контролната група. 
 
При всеки участник са измерени индекса телесна маса. Взети са и кръвни проби, които се анализират за определена група липиди, известни като „церамиди“. За тях се счита, че подпомагат регулирането на възпалителните процеси в мозъка
 
След проведените анализи се установява, че сред жените, които страдат от епизодична мигрена, нивата на церамидите са понижени, в сравнение с участничките, които не съобщават да страдат от този вид главоболие
 
В данните на проучването се посочва, че при страдащите от мигрена количеството церамиди в кръвта е 6 000 нанограма за милилитър, докато при контролната група пациенти то е 10 500 нанограма за милилитър. 
 
Според анализа повишаването на количеството на тази група липиди, рискът от развитие на мигрена намалява. 
NEWS_MORE_BOX
 
Макар механизмът, който се крие зад мигрената, да не е напълно ясен, научаването на повече за причините, които имат отношение към развитието ѝ, може да доведе до разработване на нови методи за лечение.
 
Епизодичната мигрена представлява главоболие, от което засегнатият страда по-малко от 15 дни за период от един месец. За сравнение, при страдащите от хронична мигрена главоболие може да има повече от 15 дни в месеца. 
 
Мигрената може да окаже значително влияние върху публичното здраве. Засегнатите са по-склонни да страдат от депресия, тревожност, нарушения на съня и умора. 
 
Данните от проучването са публикувани в Neurology.